Indoor tuinieren

Snijbiet, pluksla, knoflook, gember, gekiemd grut: je kunt het allemaal telen in huis. Nu weet half Nederland sinds de acties van Albert Heijn dat moestuinieren, ook op kleine schaal, de nodige valkuilen kent. Het boek Indoor tuinieren helpt je deze valkuilen te vermijden.

Maar als je het een beetje serieus aanpakt, koop je, op advies van Sylvia Appel, lampen voor de donkere plekjes in huis, een ventilator voor de luchtcirculatie en een hygrometer om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Gaat het dan nog mis, dan ben je gewoon een ongedisciplineerde huistuinier en kun je beter iets leuks gaan doen met droogbloemen.

Plantenladder

Indoor tuinieren is een groen- en knutselboek tegelijk. Naast informatie over het telen van een twintigtal soorten lees je hoe je bijvoorbeeld een plantenladder kunt timmeren. De invalshoek is redelijk duurzaam, met overzichtelijke informatie over de basics (grond, licht, voedsel en potten). Appel adviseert het keurmerk F1 op zaadzakjes te vermijden, omdat die planten niet vermeerderbaar zijn. Ook zijn wat recepten (onder andere van een green smoothie) opgenomen.

Appel adviseert korrels onder in de potten te doen, om overtollig water op te nemen. Volgens onze moestuinexpert blijven gaten in de potten toch wel nodig, dan kan overtollig water uit zo’n kek conservenblikje wegstromen en rotten de wortels niet weg. Er moet dan ook een schotel onder de pot. Dat staat misschien minder leuk, maar je doet je groeisels er een groot plezier mee. (MR)

Sylvia Appel: Indoor tuinieren.
DIY-interieurideeën voor lekker groen. Kosmos, € 16,99.
ISBN 9789021563817.