Een jaar in dezelfde jurk

Modeblogster Lidia van Bodegraven wil tot het einde van het jaar elke dag dezelfde jurk dragen. Met haar actie ‘One dress, one year’ wil ze aandacht vragen voor misstanden in de kledingindustrie.

Als Lidia van Bodegraven ’s morgens naar haar kledingkast loopt, hangt daar komend jaar één jurk. Makkelijk, want ze hoeft niet na te denken over wat ze vandaag weer eens aan zal trekken. Maar ook wel bijzonder natuurlijk, in een tijd waarin veel vrouwen t-shirts kopen alsof het broodjes zijn. Heel veel duurder dan een zak verse broodjes zijn die shirts ook niet bij goedkope ketens als Zara, Primark of H&M. Lidia combineert haar jurk met kleren die ze al heeft: een warm vest in de winter, een sjaaltje in de lente. Ze denkt nu al na over wat ze in de zomer gaat doen. Naar de kleermaker om de mouwen eraf te halen?

Lidia is op 1 januari begonnen met haar actie en gaat door tot 31 december 2017. In die tijd probeert ze ook geld op te halen voor Solidaridad, een organisatie die opkomt voor katoenboeren en textielarbeiders. Ze hoopt 15.000 euro op te halen. Als je mee wilt doen, kun je via whydonate geld doneren. Lidia: ‘Als 15.000 mensen 1 euro doneren aan Solidaridad voor deze actie, kunnen er heel veel makers van onze kleding concreet geholpen worden.’

De situatie in de moderne kledingindustrie is zorgelijk, vertelt Lidia op haar blog All about fair fashion. ‘Ik vind het bijna vergelijkbaar met moderne slavernij. Mensen moeten verschrikkelijk lange dagen maken, ze werken voor een hongerloon, vrouwen moeten hun kinderen ergens achterlaten en zien ze niet opgroeien. Wij als consumenten stimuleren dat door steeds maar te kopen bij fastfashion-ketens.’ Lidia, haar man en hun drie kinderen dragen alleen maar eerlijke kleding. Ze hoopt dat ze met haar actie One dress, one year meer mensen aan het denken zet: wat voor invloed heeft mijn koopgedrag op het leven van mensen elders op de wereld?

21 maart verschijnt het Genoeg lentenummer met een special over kleding

Piet van der Sanden doet trouwens al jaren ongeveer hetzelfde als blogster Lidia. Hij heeft drie dezelfde witte overhemden en twee paar identieke zwarte schoenen. Zijn kleermaker zorgt er met slimme versteltrucs voor dat hij de hemden jaren kan dragen. Waarom Piet nooit eens gek doet met een bloemetjesbloes of kleurige sneakers, kun je lezen in het lentenummer van Genoeg dat 21 maart verschijnt. In dit themanummer over kleding veel aandacht voor de bewuste garderobe, de basic garderobe en zelf naaien en verstellen. Geen abonnee? Je kunt hier alvast een los nummer reserveren.