De aarde is een planeet vol verrassingen. IJzer, koper, fluor, stik- en koolstof, noem maar op: allemaal elementen uit het periodiek systeem waarmee de mens zijn voordeel doet. Hoe zijn die op aarde terechtgekomen? En hoe wint de mens ze?
In dit fascinerende boek voert natuurkundige Anja Røyne je in straf tempo door dat verhaal vol chemische reacties en meteorietinslagen.
Røyne vertelt ook welke invloed het geknutsel van Homo sapiens met zo’n grondstof op het ecosysteem heeft. Dat doet ze op een bètamanier, met atomen, protonen en neuronen. Gelukkig staat er een tekeningetje voor in het boek, zodat je weet hoe het ook weer zit. Overal vertaalt Røyne die bètakennis naar je eigen leven. Het goud in de ring aan je vinger ontstond bijvoorbeeld toen twee neutronensterren op elkaar botsten en in de Melkweg terechtkwamen.
Het effect van al dit mensenwerk op het ecosysteem stemt niet vrolijk. Door de goudwinning komt slib vrij dat zo vervuild is dat het alle leven in water doodt. Wat moet je met dat slib?
Aan het eind van het boek snak je dan ook naar een oplossing. Daartoe moet het idee van economische groei als noodzaak voor ons voortbestaan op de helling, legt Røyne uit. Maar dat is weer een ander verhaal, voor in een ander boek. (MR)
Anja Røyne: Onze bouwstenen. Het verhaal van de verborgen materie die de Aarde en de mens heeft gevormd. Ambo|Anthos, € 20,00 (e-book € 9,99).