Maak een ‘onbewoond eiland’

Terug van vakantie zit je sneller dan je hoopte weer in de drukte van alledag. Maar volgens Huishoudcoach Els Jacobs kun je ook thuis het gevoel van ruimte en rust vasthouden. Haar tip: maak een ‘onbewoond eiland’ in je huis.

Zo’n onbewoond eiland is een rustige plek in huis waar je je af en toe even terug kunt trekken. Veel ruimte hoeft het niet te kosten, het gaat erom dat je af en toe rustig ergens kunt zitten zonder uitzicht op vieze borden, rondslingerend speelgoed en stapels wasgoed.Er zijn mensen die het kleinste kamertje daar uitstekend geschikt voor vinden, maar Els Jacobs heeft inspirerendere plekken in gedachten:

De slaapkamer

Je hoort het van alle slaapdeskundigen: je slaapkamer is om in te slapen. Het is geen televisiekamer, geen computerhoek, geen strijkkamer en geen opslagruimte. Maak van je slaapkamer weer een rustplaats, zegt Els Jacobs: ‘Gooi de vuile was in de wasmand, ruim je nachtkastjes op, haal de verhuisdozen onder je bed vandaan en trek ‘s ochtends meteen je beddengoed recht. Zo kun je wanneer je ‘s avonds in bed stapt direct écht ontspannen!’ Maar wat als je krap behuisd bent en weinig andere plekken hebt voor de strijkplank en de computer, vroegen we ons af. Misschien is een roomdivider dan een oplossing.

De buiten-oase

Maak een relax-plekje op je balkon of in je tuin. Een bankje, of een zitje met wat groen er omheen geeft al snel een vakantiesfeer. Zorg dat in jouw hoekje geen rommel ligt: geen lege bloempotten, tuinslang of kinderspeelgoed. We vonden op deze website een paar leuke, simpele voorbeelden.

De badkamer

Hoeveel potjes, tubes en flacons staan er in jouw badkamer? En is het bij jou thuis dé plek om je vieze was neer te gooien? Tussen al die rommel is het lastig ontspannen. Opruimen dus, zegt Els Jacobs. Haal alle overbodige spullen weg en zet wat je overhoudt netjes neer. Dat baddert of doucht een stuk relaxter.

De auto

Bij Genoeg zijn we echte fietsers. Lekker trappen in de buitenlucht vinden we ontspannender dan in een auto rijden. Maar volgens Els Jacobs kan ook de auto rust geven. ‘Hekel aan autorijden en in de file staan? Je kunt het ook beschouwen als uitgelezen momenten om geestelijk bij te tanken, zeker wanneer je lekker alleen in de auto zit!’ Natuurlijk is die auto wel netjes opgeruimd en schoon. Zet je favoriete muziek op en rijden maar.

Je bureau of werktafel

Natuurlijk is je bureau niet in de eerste plaats een vakantieplek. Maar een fijn opgeruimd bureau kan wel een prettige plek zijn waar je je in alle rust kunt concentreren op de zaken die voor jou belangrijk zijn.