Meubels hacken

MeubelhackVan een boekenkast een zitbank maken of van een spiegel een tafel. Op internet vind je massa’s van dit soort hacks. Het geeft een nieuwe kijk op duurzaam winkelen. In plaats van voor prijzig design dat een leven meegaat, kun je ook kiezen voor eenvoudige meubels die zich eindeloos laten vertimmeren en verzagen.

Wij zijn thuis gek op Ivar, de houten stellingkast met verstelbare planken die tot de absolute klassiekers van Ikea behoort. Onze Ivars gaan al een jaar of dertig mee, als boekenkast, werkplek, speelgoedberging, audiomeubel en noem maar op. Tot op de dag van vandaag kunnen we planken bijkopen als we willen. Tamelijk bijzonder voor een goedkoop meubel dat al sinds begin jaren zeventig op de markt is.

Ivar heeft meer fans en een deel daarvan komt bijeen op de website Ikeahackers. Want als er één meubel goed te hacken is, dan is het de Ivar wel. Je kunt de modulaire kasten eindeloos herinrichten, maar het massieve hout laat zich ook makkelijk zagen, schuren en schilderen. Een likje verf, een nieuwe handgreep, wieltjes of pootjes eronder en je jaren ’70 meubel is zo hip als je maar wilt.

Van alle meubels zijn die van Ikea het populairst om te hacken. Dat komt omdat je de meubels van het Zweedse bedrijf over de hele wereld kunt kopen, van Roemenië tot Rusland, van de Verenigde Staten tot de Verenigde Arabische Emiraten. En de collectie is overal nagenoeg hetzelfde, waardoor in miljoenen huiskamers precies dezelfde banken en tafels staan. Bovendien zijn de meubels goedkoop, wat de drempel om er de zaag in te zetten aanzienlijk lager maakt dan bij een Pastoe dressoir.

Wie gruwt van de Zweedse standaard zelfbouwspullen, kan echter ook hacks vinden voor allerlei andere meubels. Pinterest (een account aanmaken is helaas een vereiste) is een goede bron, maar met de zoekwoorden ‘hack’ en het meubelstuk dat je wilt verbouwen, kom je op allerlei sites en blogs die je kunnen inspireren.

Het geeft een nieuwe kijk op duurzaam winkelen. In plaats van voor prijzig design dat een leven meegaat, kun je ook kiezen voor eenvoudige meubels die zich eindeloos laten vertimmeren en verzagen. Ben je een type dat van verandering houdt, dan is het niet gek om nieuwe aankopen te checken op hun hack-factor. Altijd beter dan dat je voor wegwerpfineer kiest, dat je na een paar jaar aan de straat zet.