Tiny Findy: Funda voor mini-huisjes

Sinds enkele weken is er een website voor Tiny Houses en locaties waar ze geplaatst kunnen worden. Op TinyFindy.nl kun je een huisje of een locatie zoeken of aanbieden.

De Tiny House beweging is sterk in opkomst in Nederland. Wat wil je? De kleine huisjes zien er ontzettend knus uit. Bovendien sluiten ze perfect aan bij de minimalistische trend van dit moment.  Als je gaat opruimen of ontspullen, als je je garderobe gaat minimaliseren en als je wilt leven met een kleinere voetafdruk, dan heb je aan een Tiny House genoeg. Maar waar vind je zo’n huisje? En waar kun je het neerzetten? Tot voor kort was het lastig om daar achter te komen, maar Tiny Findy moet uitkomst gaan bieden. Wie grond heeft of huisjes bouwt, kan die via dit platform aanbieden.

De bedenkers van Tiny Findy zijn Marjolein Jonker en Marcel van Mierlo, beiden bekende gezichten in de Nederlandse Tiny House beweging. Marjolein is Tiny House pionier en expert, ook wel bekend als Marjolein in het klein en projectleider van stichting Tiny House Nederland. Marcel van Mierlo schrijft artikelen voor Bouwtotaal en is eigenaar van de website Leven in tuinen.

Er zijn mensen die zeggen dat het een hype is, maar de initiatiefnemers van Tiny Findy denken daar anders over: ‘Tiny Houses zijn geen hype maar een trend.’ Uit onderzoek blijkt dat steeds meer huishoudens voorkeur hebben voor en kleinere woning: ‘Steeds meer jonge, hoogopgeleide huishoudens kiezen voor ervaringen in plaats van bezit: liever besteden zij hun geld aan reizen, festivals of horeca dan aan een dure auto of een groot huis. Ze leven flexibel, vaak alleen en wisselen gemakkelijk van baan. Een centrale, multimodaal ontsloten woonplek zoals de stad sluit bij hen aan en wonen op een klein oppervlak vormt geen belemmering.’

Op dit moment is het aanbod op TinyFindy nog beperkt. Er zijn twee bouwlocaties: in Den Helder en in het Vlaamse Schoten, dat vlak over de grens ligt tussen Breda en Antwerpen. In beide gevallen gaat het om een terrein waar meerdere huisjes gepland zijn. Verder vind je op de website verschillende soorten Tiny Houses waar je zelf een kavel voor moet vinden. De bedoeling is uiteraard dat het aanbod op de nog kersverse website flink zal worden uitgebreid.