‘Vier van de vijf vrachtwagens transporteert water’

Shampoo, afwasmiddel en allesreiniger bestaan grotendeels uit water. Als je dat eruit haalt, bespaar je enorm op verpakking en transport, dacht ontwerpster Mirjam de Bruijn. Met haar oplosbare huishoudproducten won ze eind oktober een prijs tijdens de Dutch Design Week. 

Soms zij nieuwe vindingen zo voor de hand liggend, dat je denkt: waarom is niemand daar eerder op gekomen. Neem Twenty, zeepblokjes waaraan je thuis water toevoegt. De bedenkster is Mirjam de Bruijn, net afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Ze zag dat allerlei schoonmaakmiddelen, shampoo’s en douchegels voor ongeveer 80 procent uit water bestaan. Niet bepaald economisch, want al dat water moet verpakt en vervoerd worden. ‘Van de vijf vrachtwagens die rondrijden heb je er vier eigenlijk niet nodig, omdat ze water transporteren’, legt ze uit in dit filmpje. Door water uit producten te halen help je het klimaat. Niet alleen vermindert de CO2-uitstoot door transport, je bespaart ook enorm op verpakkingsmateriaal.

De Bruijn bedacht daarom Twenty. Het achterliggende idee is dat je de tachtig procent water uit producten haalt en alleen de 20 procent droge bestanddelen overhoudt. Zo wordt afwasmiddel een kleine roze tablet die je oplost in een herbruikbare fles die je thuis vult met water. De shampoo is een paars balletje, de allesreiniger een strooipak met gele korreltjes. Het zijn drie voorbeelden, maar er is veel meer mogelijk. Douchegel, handzeep, vloeibaar wasmiddel en huishoudspray: al deze producten bestaan voornamelijk uit water en zouden dus flink samengeperst kunnen worden.

De jonge ontwerpster presenteerde haar watervrije producten tijdens de Dutch Design Week voor een jury van HEMA-experts en HEMA-klanten. Die waren zo enthousiast dat ze haar een prijs toekende van 10.000 euro en 30 uren aan coaching. De jury zag meteen al meer praktische toepassingen. Zo zijn de droge en compacte producten bijvoorbeeld heel handig op reis.

Vandaag beginnen: koop een stuk zeep in plaats van douchegel

Je hoeft overigens niet te wachten tot Twenty op de markt komt. Wat te denken van gewoon een stuk zeep in plaats van flessen douchegel of pompjes met handzeep? Dat is ook nog eens lekker voordelig. Ook oma’s poetsmiddeltje Vim, de waterloze voorloper van vloeibaar schuurmiddel, is nog steeds te koop. Je haren wassen kan met shampoobars van bijvoorbeeld Lush of Werfzeep, die we testten in Genoeg 110. Een winkel als Dille en Kamille verkoopt blokjes huishoudzeep waar je met hulp van een zeepklopper zelf allesreiniger van maakt.  En natuurlijk is er onze gouwe ouwe: de SunSoda van Genoeg-medewerker Annemiek.

Foto’s: Mirjam de Bruijn