Bazooka Joe

bazooka JoeToen ik als meisje elke woensdagmiddag voor een kwartje snoep mocht uitzoeken bij de dorpskruidenier, bestond er maar één soort kauwgom: Bazooka Joe. Een mierzoet roze blokje was het, verpakt in een stripverhaaltje over een jongetje met piratenlapje over zijn oog.

Thuis kreeg ik daar aanmaaklimonade bij die zich het best liet definiëren als: suikerwater met kleurstoffen… De kinderen van nu kunnen een stuk verantwoorder snoepen. Vrijwel alle kauwgom is suikervrij en van de meeste frisdranken bestaat een suikerarme light-variant. Producten als suikervrije snoep en limonade hebben een enorme opmars gemaakt. Was 25 jaar geleden slechts 1 procent van alle verkochte frisdranken suikervrij, in 2008 steeg dat aandeel tot boven de 30 procent*.

Sneaky sugar

Hartstikke goed van de voedselindustrie, want veel suiker eten is niet gezond. Kleine suikerjunks zoals ik vroeger, lopen er niet meer rond. Of toch wel? De dochter van een vriendin wilde afgelopen zomer uitproberen of een radicaal suikervrij dieet haar acné zou verminderen. Geen koekjes meer natuurlijk, geen drop, energydrink of cola. Haar moeder – die ooit iets had opgevangen over verborgen suikers in bijvoorbeeld soep, onderwierp alle potten, blikken en pakjes in de voorraadkast aan een screening. Paniek!
Aan veel voedsel dat ze in de categorie hartig had geplaatst, bleek suiker toegevoegd: aan tomatensaus, mayonaise, pindakaas, boemboe en beschuit. Zelfs bij de doperwtjes in blik had de fabrikant een schepje suiker gedaan. De favoriete sladressing bleek 20 procent suikers te bevatten en de satésaus maar liefst 30 procent. Hoezo pindasaus? Suikersaus zul je bedoelen!
De voedingsmiddelenindustrie weet dat mensen van nature zoetekauwen zijn. Suiker – ook nog eens een lekker goedkoop ingrediënt – zorgt ervoor dat consumenten jouw tomatensaus lekkerder vinden, en dus liever kopen dan de ongezoete saus van de concurrent.

Bazooka Joe maakte de keuze tussen snoepen en eten  een stuk makkelijker

Suiker hoeft voor mij niet geheel in de ban. Het lijkt me dat je weinig schade lijdt van een klontje in de koffie en af en toe een stroopwafel. Is het dan wel zo vreselijk dat er zoetigheid in fabrieksvoeding zit? Tja. Suiker bij je groenten in blik, dat is op zijn minst merkwaardig te noemen. Zeker als je tegelijkertijd op steeds meer toetjes, snoepjes en sapjes ziet staan dat ze geen (toegevoegde) suikers bevatten. Zo ontstaat de rare situatie dat voedingsmiddelen waarin je suiker verwacht, zoals een fles cola, suikervrij kunnen zijn. Terwijl aan bijvoorbeeld de zo gezond ogende sojamelk juist wél suiker is toegevoegd.
Bazooka Joe maakte de keuze tussen snoepen en eten indertijd een stuk makkelijker.

*Bron: Supermarkt Actueel, vakblad voor de supermarktbranche.
Dit artikel is eerder verschenen in Genoeg nr. 82.