Leven in overvloed


hoorn van overvloed

Leven in overvloed

Maria Grijpma en Inge Jager gingen op zoek naar klein geluk. Ze hebben daarbij een flink aantal ideeën ontwikkeld en uitgeprobeerd. Het resultaat tekenden ze op in ‘Handboek voor klein geluk’. Hieronder een van hun beproefde recepten.

 

‘Jij bent de creator van jouw leven. Jij hebt de sleutel, je hoeft hem alleen maar in het slot te steken.’ (Uit: ‘Op weg naar verbinding’, Mahatma Revier)

Recept voor leven in overvloed
Behoefte aan: vrijheid, vrolijkheid, inspiratie
Wie: jijzelf
Waar: overal
Benodigdheden: pen en papier
Tijdsduur: 20 minuten, daarna enkele weken 1 minuut per dag

Dit recept gaat over leven vanuit een gevoel van overvloed. Het gaat over bewust afstemmen op andere overtuigingen.
We leven vaak alsof er een taart is met een bepaald aantal stukken en dat je er vooral voor moet zorgen dat jij jouw stuk krijgt, want anders is de taart straks op. Alsof er niet een overvloedige rijkdom is aan alles wat we nodig hebben, zeker in ons land. En wat we het allermeest nodig hebben, lucht, is nog gratis ook en water kost bijna niets.
We leven vaak vanuit een tekort, zien dan alleen maar het glas halfleeg en voelen ons bedrukt, gedeprimeerd en gestrest.

Onderzoek jouw eigen ‘tekort denken’ door een lijst te maken van alle negatieve overtuigingen die je hebt over jezelf of over je leven. Een negatieve overtuiging is bijvoorbeeld: ‘Zie je wel, ik heb ook altijd pech’, ‘Ik ben eigenlijk een mislukkeling’ of ‘Ik zal toch altijd geld tekort hebben’. Wees eerlijk en maak je lijst zo compleet mogelijk.
Let op, nu volgt er een behoorlijk radicale stap:
Laat alle negatieve overtuigingen simpelweg los. Het is niet meer dan een beslissing. Het zijn namelijk allemaal gewoon maar ideeën over jezelf. En er is geen enkele geldige reden om hier aan vast te houden en jezelf nog langer te kort te doen.
Neem wat tijd om bij deze stap stil te staan.

Je gaat nu op een nieuw vel alle ‘oude’ overtuigingen herschrijven naar de positieve tegenhanger, bijvoorbeeld ‘Er is geld genoeg.’ Misschien geloof je deze zin nu nog niet helemaal, maar wacht maar af.
Met dit voorbeeld ga je een aantal dagen aan de slag. Je ziet voor je: hoe jij je dan beweegt, hoe jij je voelt en wat je dan denkt. Misschien maak jij je wel een voorstelling dat je bij een pinautomaat het door jou verlangde bedrag uit de muur kunt nemen. Je ziet en voelt hoe blij en tevreden je bent.
Dit beeld of gevoel laat je elke dag als je net wakker bent naar boven komen. Je ziet het voor je en je voelt het met al je cellen. Je laat je mondhoeken wat naar boven komen en je geniet ervan.
Jouw onbewuste weet niet dat de beelden die jij jezelf geeft, nog geen waarheid zijn en zal die beelden geloven. Doordat jouw onbewuste zich daar nu op richt, ga je overvloed mogelijk maken.
De komende tijd hoef je maar een minuut of een halve minuut per dag aan dit beeld te denken, maar houdt het wel een aantal weken vol. Sla geen dag over en doe het met de volle intentie.
Daarna: sta open om te ontvangen en wees dankbaar. Dankbaar voor alles wat je al hebt en dankbaar voor alles wat je nog gaat ontvangen.

“Toen ik deze techniek voor het eerst las werd ik kwaad. Hoezo blij, ik was razend! Hoezo leuk werk, ik liep te verpieteren op de verkeerde plek! Toch heb ik het toegepast. En daarna moest ik lachen, omdat er niets van klopte. En de weken daarna werd ik wonderlijk licht en durfde de kansen die gewoon voorbij kwamen, met twee handen te pakken. En een jaar later schrijf ik dit boek met Inge.” (Maria)

handboek voor klein gelukDit is een van de recepten uit
Handboek voor klein geluk
Maria Grijpma en Inge Jager.
Uitgeverij BBNC
Prijs: € 14,05.
Bestel het boek hier.