Na boek ‘Laat je niet kisten’ nu online platform rond overlijden

platform onlineVandaag gaat www.meegeven.nl live. Een online platform met informatie rond overlijden. Er is informatie over het organiseren van een uitvaart (met te downloaden checklist), over de geldzaken ná een overlijden. Meegeven.nl is een proef die loopt tot 1 september 2019. Willen jullie kijken hoe de site werkt? Dat zou ik super vinden.
Al mijn boeken zijn me even lief. Maar met de eerste en de laatste is iets bijzonders. Door mijn eerste, ‘Consuminderen met kinderen’, kreeg mijn leven een nieuwe wending. Het gaat over consuminderen, zit vol handige tips maar vooral over hoe je door hormonen ontregelde gevoel je in de armen van de commercie drijft. Terwijl ‘the real thing’, de liefde en gezelligheid, niks kosten. ‘Wat geef je ze mee? ’is de ondertitel.

Bijna twintig jaar later behandelt ‘Laat je niet kisten door de commercie’ precies dat mechanisme. Rond een sterfgeval zijn we niet kwetsbaar door hormonen, maar wel door slaapgebrek, kennisgebrek, schuldgevoel en verdriet. Net in die ene week tussen overlijden en uitvaart. Ook nu blijkt het gooien met geld geen garantie voor een passend afscheid. Als je pech hebt is de uitvaart kitsch en duur. En als je bent voorbereid kan het warm, passend bij jouw dierbare en toevallig ook duizenden euro’s goedkoper. Dat inzicht werd breed herkend. Het boek heeft nu een vierde druk en eind dit jaar misschien al de vijfde. Het werkboek, dat ik op de valreep na het schrijven van het boek bedacht, is de echte hulp om jezelf en/of je ouders voor te bereiden. Want dat is de crux: de voorbereiding. Ik was dan ook blij toen SNS bij mij aanklopte.

Online platform

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen willen zij de band met hun klanten verbeteren, vooral op de moeilijke momenten in het leven, zoals scheiding en overlijden. De meeste banken hebben een nabestaandenhelpdesk, waar vriendelijke medewerkers uitleg geven over bijvoorbeeld het blokkeren van de rekening. Maar SNS wilde meer, een online platform met informatie rond overlijden. Voor klanten en niet klanten. Gratis. En wat heb je nodig voor een online platform?

Een afdeling innovatie, communicatie, een designbureau, een technisch team van ict-ers, vertrouwen in elkaar en, oja: inhoud. SNS zorgde voor de eerste vier, ik voor dat laatste. Vorig jaar zomer was de kennismaking, in het najaar gingen we van start. Weinig vergaderen, vooral veel doen. Het designteam testte verschillende soorten uiterlijk van de site, onder random gekozen proefpersonen.
Met meerderheid kozen die voor de sfeer en de illustraties van het boek. Andere proefpersonen testen de site, iets wat wij met een camera konden volgen, waarna de site weer verbeterd kon worden.

En vandaag gaat www.meegeven.nl live.

Nabestaandenplan

Er is informatie over het organiseren van een uitvaart (met te downloaden checklist), over de geldzaken ná een overlijden. Maar zoals het lezen van mijn boek als het goed is uitmond in het willen invullen van het werkboek, zo nodigt het platform je vooral uit een ‘nabestaandenplan’ te maken. Eigenlijk het werkboek, maar dan online. Uiteraard in een veilige omgeving, na ingelogd te zijn.
Je kunt met tussenpozen aan het plan werken. Je kunt het als pdf downloaden, dus delen in de mail, of printen en ergens opbergen. Meegeven.nl is een proef die loopt tot 1 september 2019. Wij monitoren of- en hoe de site wordt gebruikt. We hopen dat mensen het nabestaandenplan aanmaken. Als dat positief uitpakt blijft de site bestaan en wordt met alle feedback verbeterd. Willen jullie kijken hoe de site en het aanmaken van een plan werkt? Dat zou ik super vinden.

Meegeven

Tot slot de naam, bedacht door de bank. Ik vond het eerst teveel doen denken aan erfenissen, maar raakte er al werkend aan gewend. En bedacht pas: het woord zat al in de ondertitel van m’n eerste boek: ‘wat geef je ze mee?’ Dat is de slogan van de site: ‘alles wat je nabestaanden aan informatie meegeeft maakt het later tien keer makkelijker.