Muesli maken

Heb je in de herfst noten geraapt die nog niet op zijn? Of zijn er noten over van Kerstmis? Misschien heb je fruit gedroogd (zelf droogde ik voor het eerst pruimpjes met een mooi resultaat). Of heb je krenten, rozijnen of sukade over van de oliebollen voor Oudjaar? Ze kunnen allemaal gebruikt worden voor zelfgemaakte (of zelfgemengde) muesli.

Bespaar 9 euro per kilo muesli

Muesli en cruesli zijn te koop in verschillende prijsklassen. De duurste varianten die wij zo snel zagen in de supermarkt zijn:

  • Quaker Cruesli Delicious, € 2,69 voor 280 gram, ofwel € 9,61 per kilo
  • Quaker Cruesli kost € 2,59 voor 300 gram, dus € 8,63 per kilo

 

De goedkoopste hebben ook nadelen:

  • Tim’s Crunchy kost € 1,19 per kilo, maar daar zitten nauwelijks rozijnen in
  • De voordeligste muesli is van Van Zoelen, € 0,93 voor een kilo, met gewone havervlokken en wat rozijntjes

Eigen muesli

Met een pak Hahne-havernout (€ 0,34 voor een pond, dus € 0,68 per kilo), kun je zelf gaan mengen. In elk geval ongeveer 20 gram rozijnen toevoegen (€ 0,25 per 200 gram bij Dirk van den Broek) en wat je in de herfst als een eekhoorntje hebt weten te verzamelen. Op de foto zijn gedroogd fruit, walnoten, hazelnoten en cornflakes te zien. De hiermee gemaakte biologische muesli kost ongeveer € 0,70 per kilo.

Je maakt een heerlijk gezond en voedzaam ontbijtje door de avond tevoren een stuk vers fruit in stukjes te snijden. Doe die in een kom. Daarover de muesli, met melk (water kan ook) overgieten tot het onder staat. Voor de zoetekauwen een lepel zelfgemaakte jam. Daarop wat yoghurt. Afdekken met een schoteltje. Je kunt ook de muesli de avond tevoren met water of melk overgieten, en pas voordat je gaat eten het verse fruit en de joghurt toevoegen. Muesli smaakt ook heerlijk met een scheutje ongezoete room in plaats van joghurt.

 

Tekst en foto:  Marieke Henselmans