Jongste zoon, een flinke student, wilde onlangs opeens dringend een paar ratjes. Die zijn er gekomen. En ze hebben ons een paar erg leuke consuminderlesjes geleerd.Uit onderzoek blijkt dat mensen met huisdieren een lagere bloeddruk hebben en minder klachten als hoofdpijn, hooikoorts, slaapproblemen en verstopping. Het cholesterolgehalte in het bloed van huisdierbezitters is lager en ze hebben meer sociale contacten. Zo’n hond of poes is dus eigenlijk een prima en voordelige therapeut en vriend, die ook nog eens geen eisen stelt zoals dure cadeaus en die je nooit zal belazeren.
Voor mij is een leven zonder huisdieren moeilijk voor te stellen. Er waren altijd poezen, cavia’s, hamstertjes, en sinds tien jaar hondje Bobby, die als een wethouder Hekking altijd ook op de foto wil als er interviews worden afgenomen in huize Henselmans.
Voor mij is een leven zonder huisdieren moeilijk voor te stellen
En toen kwamen de ratjes. Die waren zelf gratis, want een vriend van zoon heeft er vele. Een slaaphuisje maakten we door een deurtje uit een bloempot te zagen en te breken, precies zoals ik als kind al deed voor mijn muizen en hamsters. Er is altijd een bloempot in de juist maat te vinden. Die plastic huisjes uit de dierenwinkel zijn waardeloos. Een beetje knaagdier doet wat hij geleerd heeft van zijn moeder: aan alles knagen. Dus ook aan plastic huisjes.
Zeskamerwoning
Maar zoon wilde eigenlijk iets groters voor ze. Elke consuminderaar kent het wonder: je wilt iets, wacht af, hebt een beetje geduld en dan op een dag komt het uit de lucht vallen. En zo stond er ineens een wonderhok op www.gratisoptehalen.nl. Een voormalige boekenkast omgebouwd tot een rattenzeskamerwoning. Met trappetjes, touwladder, sluipgangetjes, een boomstam, een gesloten slaapkamertje. Het geheel paste ternauwernood in de auto. ‘Musopia!’*, riep zoon toen hij ermee verrast werd. Je zou er bijna zelf in willen rondkruipen.
Sla
Het voeren van de beestjes is een feest. Eerst maak je een schaaltje met wat sla, komkommer, wortel, havermout, noten en zaadjes. Op de onderste verdieping krijgen ze het stuk voor stuk toegestoken. Eerst de gezonde groente, die ze aanpakken en waarmee ze langs alle trappetjes naar boven rennen. De volgende gezonde dingen laten ze vallen (‘Nee dank je, deze hebben we al’), waarna ze de volgende hapjes naar boven brengen.
Het allerlekkerst (een stukje kaas of worst) brengen ze niet weg, maar eten ze voor de zekerheid onmiddellijk op. Dan nog wat zaadjes in hun voerbakje, daar kunnen ze dan de rest van de dag mee toe.
Vloerbedekking
Ik vond dat ze best veel aten, hun voerbakje was steeds in no time leeg. Maar ze zagen er slank uit, dus zullen het wel nodig hebben, dacht ik.
Tot we onlangs de kooi gingen verschonen. Het grote hekwerk ging open, en alle kamertjes werden leeggehaald en weer opnieuw gevuld met ‘vloerbedekking’ (die we deels gratis uit de natuur halen).
Ten slotte het slaapkamertje bovenin geopend. En daar kwam de grote verrassing: hun hele slaapzoldertje lag vol eten, echt bergen! Je kon gewoon de pot weer met zaadjes vullen.
Doperwt
Die kleine diertjes, met hersentjes niet groter dan een doperwt, die sparen. Ze bewaren het grootste houdbare deel van hun eten, want je weet maar nooit. Ze slapen heerlijk naast (of misschien wel op) die berg voedsel in de wetenschap dat hen niks kan overkomen als er schaarste komt. Ze eten niet meer dan ze nodig hebben en bewaren de rest en genieten ervan.
Alleen de heerlijke kaas en worst kunnen ze niet weerstaan. Of zouden ze die gelijk opeten omdat ze geen koelkastje hebben?
* Musopia: het muizenparadijs waar de weggelopen muizen uit het boek Otje van Annie M.G. Schmidt naar op zoek zijn.