Veel te doen rond Laat je niet kisten

Het is nu een paar weken geleden dat ‘Laat je niet kisten door de commercie’ is verschenen en tijd om even terug te blikken. Als auteur van meer dan 20 boeken dacht ik wel alles te weten van het lanceren van een boek, maar dat bleek niet te kloppen…

Eigenlijk begon de commotie al in juni (2017) toen er een voorpublicatie in het Financieel Dagblad verscheen. Vertegenwoordigers van de branche riepen dat het artikel tendentieus was, dat ze zich ‘er niet in herkenden’. Dat is juridisch een hele fijne uitspraak, het klinkt stoer, maar zegt niks, het zegt in elk geval niet dat er feiten onjuist waren weergegeven. In de zomer kreeg ik al verschillende vragen van de media, wanneer het boek kwam, of ze vast een pdf mochten ontvangen. Het boek was toen nog niet eens af. Pas in juli kreeg ik het idee om er een werkboek bij te maken. Illustraties van Gijs Henselmans waren al in een eerder stadium gemaakt. Daarna kwam mijn vaste team in actie: Heleen van der Sanden deed de vormgeving, Maarten Steendam de correctie en Incido het drukwerk. Begin september rolden de boeken van de drukpers en kon ik beginnen pakketjes in te pakken voor de crowdfunders en de vroeg-bestellers.

Buren en schoondochter hielpen de honderden pakketjes in te pakken, waarna er 5 volle postzakken naar ons postkantoortje gingen. Dat is echt wel een spannend moment.

Eye-opener

Precies een jaar geleden kreeg ik het idee voor dit boek. Ik verzamelde uitvaartervaringen, dacht na, schreef, elke ervaring leverde weer een nieuw inzicht op. Een paar keer veranderde ik de volgorde van het boek drastisch, het moest logisch, overzichtelijk, goed leesbaar en niet te uitvoerig worden. Ik ‘kilde’vele ‘darlings’.
En dan gaat je boekenkind de wereld in, je hoopt dat het overeind blijft.

Ik had me geen zorgen hoeven maken. Mijn mailbox stroomde vol met berichten van lezers:

  • ‘Wat een eye-opener! Ik ga hier direct mee aan de slag‘
  • ‘Vandaag heb ik met een grote glimlach het werkboek ingevuld. Wat een fijn boek’
  • ‘Iedereen moet dit lezen! Ik krijg potdomme zin in m’n eigen uitvaart’
  • Lezers deelden tientallen 5-sterren rewards uit, heerlijk om te lezen.

Geen enkel boek van mij kreeg zoveel recensies en zorgde voor zoveel aandacht en interviews. 
Het lijkt er op dat er nog van alles zit aan te komen. De eerste lading boeken vloog weg en na een paar weken moesten we de tweede druk bestellen. Dat lezers zo blij zijn met het boek is één van de leukste ervaringen die een schrijver zich kan wensen.

Workshops

Er komen ook vragen binnen voor lezingen en workshops. Door alle drukte was daar nog geen tijd voor. Daar  komt nu verandering in: misschien zien we elkaar eerdaags bij de boekhandel bij u in de buurt.

Lezers: dank voor alle reacties, hartelijks van Marieke Henselmans

Laat je niet kisten door de commercie - een moie uitvaart voor elk budgetBoek en werkboek zijn bij Uitgeverij Genoeg te bestellen.