Veertig dagen onverpakt – week 5

baby tussen de groentenWeg met de plastic flessen! Onze redacteur, die tot aan pasen probeert om verpakkingsvrij boodschappen te doen, wast haar haren met een blauw blokje en vervangt al haar was- en poetsmiddeltjes door zelfgemaakte alles-in-één-zeep.

Mijn veertig dagen onverpakt speelden zich tot nu toe vooral in de keuken af, maar afgelopen week ben ik bezig gegaan met de badkamer en de poetskast. De omloopsnelheid is er minder hoog dan in de keuken, maar wat in de pedaalemmer verdwijnt is doorgaans te mooi om weg te gooien. Neem een deoroller, een potje dagcrème, een spuitflacon glasreiniger. Om nog maar niet te spreken van de metalen bussen doucheschuim in hamam- en zenstijl die nu zo populair zijn. Het is haast meer verpakking dan inhoud. Zoek in de winkel maar eens naar een stukje gewone zeep. Bij onze drogist ligt die helemaal onderin, in een hoekje van een meterslang schap vol douche- en badverwennerij.

Normaal sta ik er niet zo bij stil, maar nu ik extra alert ben op hoe onze boodschappen verpakt zijn, realiseer ik me dat schoonmaken – of het nu om jezelf gaat of om je huis – steeds meer is gaan draaien om gevoel dan om ratio. Reinigen is niet genoeg, het gaat om de beleving en de verwennerij. En ja, dan kom je dus uit bij doucheproducten met namen als ‘Beauty Geheim’ of ‘Yogi Flow’, wasverzachter ‘Intense Soft Sky’ en allesreiniger ‘Aromasensations’. Op het moment dat dit tot me doordrong, wist ik hoe ik het zou gaan aanpakken: terug naar de basis.

Voor de poetskast was dat het makkelijkst. De techniek van het poetsen is namelijk vrij eenvoudig. Om iets schoon te krijgen heb je vier basiselementen: tijd, temperatuur, mechanische kracht en chemie. Neem je minder van het een, dan heb je meer van het ander nodig. Wat ik wil, is minder potten en flessen met schoonmaakmiddelen, minder chemie dus. De makkelijkste manier is om gebruik te maken van tijd. Het betekent dat je producten als ovenreinigers, powersprays, kalkreinigers en nog tig andere flessen kunt laten staan, als je vuil laat inweken. Ik leerde het van Genoeg-collega Annemiek van Deursen. Die doet haar poetsklussen én haar was met één eenvoudig, goedkoop, zelfgemaakt middel: Sunsoda. Ik maak het deze week ook en gebruik het voor alles wat schoon moet. Hier vind je het recept en wat informatie over hoe je het gebruikt voor de was. En hier lees je hoe je het gebruikt als poetsmiddel – nadat je eerst een moccataart maakt 🙂

IMG_1219Een verpakkingsvrije badkamer is een stuk lastiger dan een verpakkingsvrije poetskast. Persoonlijke verzorging is namelijk nogal… persoonlijk. Een opstand breekt uit als ik de absoluut favoriete haargel van mijn zonen niet meer koop. Voor sommige producten is best een verpakkingsvrij alternatief te vinden, maar werkt het wel voor jou? Misschien heb je een huid die om speciale verzorging vraagt. Ons gezin kan bijvoorbeeld echt niet zonder zonnecrème, een product dat echt niet zonder verpakking kan. Toch is er ook in de badkamer winst te behalen. In huize Ariëns gebruiken we sowieso al zeep in plaats van douchegel. Scheelt enorm veel plastic flessen. Verder hebben we in het door mannen gedomineerde gezin een heel overzichtelijk plankje met badkamer-basics als deodorant, tandpasta, shampoo, gezichtscrème, lippenbalsem en scheerzeep. Tandpasta wil ik niet vervangen vanwege de fluor. Maar de rest, daar durf ik best een alternatief voor te proberen. Lippenbalsem blijkt kinderlijk eenvoudig te maken: 2 eetlepels bijenwas en 8 ml kokosolie au bain marie verwarmen, lees ik in het boek Natuurlijke cosmetica. Kost niks, werkt perfect. Dat wordt een blijvertje. Deo maakte ik al eerder zelf, voor een artikel in Genoeg. Ik gebruikte dit recept van De Groene Meisjes. Ook hier weer: kost niks, werkt perfect. Je kunt ook aluin gebruiken, of misschien zelfs niks zoals Green Evelien. Vind je fluorvrij geen probleem, of juist een pre, dan vind je overal op internet recepten voor tandpasta, bijvoorbeeld bij Miss Natural.

De ontdekking met de hoogste funfactor van deze week was shampoozeep. Al googelend naar een manier om de plastic shampoofles uit de badkamer te bannen, ontdek ik dat er shampoo in zeepvorm bestaat, dat je je haar met baking soda kunt wassen én dat je haar ook schoon blijft met No Poo. Nu schijn je voor de laatste twee methodes wel te moeten afkicken van je shampoo-verslaving. Voor de korte termijn kies ik dus voor een shampoobar. Gelukkig kan mijn man er eentje meenemen van Amsterdam Centraal, want het is leuk al dat onverpakte kopen, werk en leven moeten gewoon doorgaan. Het ruikt lekker, schuimt geweldig en voor de mannelijke huisgenoten werkt het perfect. Mijn eigen haar wordt wat stug en droog van het blauwe zeepje met zeezout, maar er zijn tientallen varianten dus vast en zeker ook eentje voor zachte krullen. Ik heb met hoofdredacteur Heleen afgesproken dat ik komende tijd shampoozeep zal gaan testen voor Genoeg. Je leest het in ons herfstnummer; tips zijn welkom.

Lees verder: week 6