Half oktober was de Dutch Sustainable Fashion Week. Een goede aanleiding om de schijnwerpers eens op je kledingskast te richten. Is jouw kleding milieuvriendelijk geproduceerd in een fabriek die netjes omgaat met de mensen die er werken? En doe je er lekker lang mee?
Shirts, broeken en truien hebben een hele weg afgelegd voor ze bij jou in de kast hangen. Tijdens het productieproces kunnen er allerlei dingen gebeuren waarvan je liever niet wilt dat ze gebeuren. De gezondheid van mensen komt in gevaar, dieren worden mishandeld, water en bodem raken vergiftigd, arbeiders worden uitgebuit. Het begint al bij de grondstoffen. Bij de productie van katoen worden veel pesticiden gebruikt. Ook is katoen een enorme waterslurper. Dan zijn er grondstoffen als wol en dons die afkomstig zijn van dieren, die niet altijd zachtzinnig worden behandeld. Denk aan levend geplukte ganzen, of aan angorakonijnen die gewond raken bij het scheren. Dat de kledingindustrie ook mensenlevens kapotmaakt, werd pas echt goed zichtbaar bij de ramp met de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh.
Door na te denken over wat je koopt, kun je verschil maken. Maar makkelijk is dat niet. Als je op de website van de Dutch Sustainable Fashion Week kijkt, zie je meteen al hoe moeilijk het is om goede kleding te kiezen. Klik even op de kleding check en de keurmerken vliegen je om de oren. En dat terwijl we met gemak 20 andere keurmerken zouden kunnen noemen die nog niet op de site staan. Gelukkig komen er steeds meer winkels voor duurzame kleding. Dat maakt het shoppen een stuk overzichtelijker. Ook handig zijn de kledingchecker van Goede Waar en de app van Talking Dress. De website van Goede Waar kunnen we aanraden als je informatie zoekt over de herkomst van kleding. Je kunt daar alles vinden over de impact van de kledingindustrie op natuur, milieu, dieren en mensen.
Parisiennes en donsjasjes
In het net verschenen herfstnummer van Genoeg (nu €2 euro korting met actiecode MINIMALIST) staan twee verhalen over ‘sustainable fashion’. Wij noemen dat trouwens gewoon ‘goede kleding die lekker lang meegaat’. Want ook dat maakt veel verschil: dat je een shirt niet na één modeseizoen wegdoet, maar het jaren draagt – en als het kan repareert – tot het echt helemaal versleten is. Het eerste modeverhaal in Genoeg gaat over Parisiennes, die het toonbeeld van chique zijn zonder dat ze een fortuin uitgeven aan kleding. Joke Reijnders – onze vrouw in Frankrijk – laat zien wat hun geheim is. Ook plozen we uit hoe diervriendelijk de nu zo populaire donsjacks zijn. Hoe weet je of er voor de veertjes geen ganzen levend geplukt zijn? Zijn jasjes met bamboe, wol of een synthetische vulling een goed alternatief?