Wil je graag vaker peulvruchten op tafel zetten, maar weet je niet goed hoe je ze lekker kunt klaarmaken? Probeer het eens met de recepten van echte bonenfans.
Dat kikkererwten lekker zijn, weten lekkerbekken wel sinds topkok Yotam Ottolenghi ze op de kaart zette. Puy-linzen hebben dankzij hun chique Appellation d’Origine Protégée-stempel zelfs een zeker snob appeal.
Maar ook met de simpele witte en bruine boon valt eer te behalen. Ze smaken namelijk allesbehalve suf wanneer je ze zelf kookt en dan smaakmakers als laurier, tijm, knoflookteentjes of chilivlokken toevoegt. Een goede olijfolie maakt het helemaal af.
Heb je behoefte aan wat meer houvast, dan zijn de kookboeken van journalist en peulvruchtenexpert Joke Boon (!) een absolute aanrader. In haar boek Linzen (NwA’dam 2020, € 22,99) presenteert ze juweeltjes als muffins met linzen, appel en walnoot en belugalinzensalade met dille en zonnepitten.
Lekker goedkoop: Gedroogde peulvruchten
Gedroogde peulvruchten zijn goedkoper dan hun blikversie. Maak je ze vaker from scratch klaar, dan is een snelkookpan een goede investering. Zet de peulvruchten ’s avonds na een spoelbeurt in de week en giet ze ’s ochtends af. Voeg vers water toe plus kruiden en zout (nee, peulvruchten worden daar níet taai van, en zo is er minder zout nodig dan wanneer je dat na het koken toevoegt) en breng de pan op druk. Laat twintig minuten koken en houd de pan daarna dicht tot het tijd wordt het avondeten te bereiden. Goede kans dat de peulvruchten dan alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Geen snelkookpan? Ze garen ook prima in een ecostoof.
Het meest milieuvriendelijk is het om een grote portie in één keer te bereiden. Wat je niet meteen eet, kun je invriezen. In de koelkast blijven bereide peulvruchten minstens drie dagen goed. Serveer ze dan bijvoorbeeld als volgt in serie: op dag één in combinatie met ratatouille, een groene salade en brood; op dag twee naast een tabouleh (maaltijdsalade) van bulgur met peterselie, munt en feta; en op dag drie in een minestrone (stevige Italiaanse groentesoep).
Het favoriete bonenrecept van Genoeg-redacteur Marion Rhoen
Met dank aan Nigella
Marion Rhoen: ‘Ik ben dol op deze pittige zwartebonensalade van Nigella Lawson. Zij bedacht hem als bijgerecht bij gegrilde tonijnsteaks, maar ik eet hem vaak als lunch. Van de dressing maak ik meestal meerdere porties tegelijk. In de koelkast blijft die prima een paar weken goed. Dat scheelt tijd op een drukke werkdag.’
Voor 2 personen:
- een blikje (400 gram) zwarte bonen
- 2 theelepels limoensap
- 1 theelepel vissaus (nam pla)
- 2 theelepels chilipeperolie
- 1 theelepel honing
- 2 eetlepels verse gehakte koriander
Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Klop het limoensap, de vissaus, de chilipeperolie en de honing tot een dressing. Giet de dressing bij de uitgelekte bonen, strooi de koriander erover en serveer.