Lust jij wel een lekker stukje vlees? Dan ben je vast bekend met de heerlijke smaak en textuur van een goede biefstuk. Tijdens de feestdagen is de kans nog wat groter dat dit bij jou op het menu staat. Maar hoe bak je nou eigenlijk de perfecte biologische biefstuk?
Waarom biologisch
Kiezen voor biologisch vlees is naast een smakelijke keuze, ook een duurzamere optie als het gaat om dierenwelzijn en het milieu. De productie van biologisch vlees houdt meer rekening met het dierenwelzijn. Dieren hebben meer ruimte om te bewegen, krijgen biologisch voer zonder synthetische toevoegingen en worden zonder gebruik van antibiotica behandeld. Dit draagt bij aan een gezonder en gelukkiger leven voor de dieren, en is gezonder voor jouzelf. De productie van biologisch vlees is dan ook minder schadelijk voor het milieu, zeker als je kiest voor lokale producten.
Het geheim van de perfecte biefstuk
Hoe kun je dit heerlijke stukje vlees nu het beste bereiden? Het geheim van een perfect gebakken biefstuk begint toch echt bij de keuze voor het beste vlees. Kies dus voor biologische, verse biefstuk van hoge kwaliteit. Dit komt de smaak enorm ten goede. Ga je de biefstuk bakken, dan wil je natuurlijk niet dat het vlees te taai wordt tijdens het bereiden. Hiervoor kun je de volgende tips opvolgen:
- Haal de biefstuk op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen voordat je het gaat bakken.
- Verhit een pan op hoog vuur en voeg een beetje olijfolie en boter toe.
- Bestrooi de biefstuk met zout en peper en schroei deze kort (1 minuut) aan beide zijden aan, om een mooie korst te creëren.
- Verlaag het vuur en laat de biefstuk naar jouw gewenste gaarheid garen. Wil je een medium biefstuk? Dan kun je een baktijd van 3-4minuten aanhouden. Voor een doorbakken biefstuk kun je 6 minuten aanhouden. Dit is afhankelijk van de dikte van de biefstuk, dus als jouw vlees wat dikker is, kun je er makkelijk een minuut bij optellen.
- Laat het vlees na het bakken even rusten, je kunt het eventueel afdekken met aluminiumfolie
Een extra tip voor een smaakvolle toevoeging: voeg wat verse kruiden en knoflook toe aan de pan tijdens het bakken. Dit geeft jouw biefstuk een heerlijke aromatische smaak. Uiteraard kun je ook nog bijgerechten serveren die goed samengaan met de biefstuk. Serveer de biologische biefstuk bijvoorbeeld met lokale seizoensgroenten en (zelfgemaakte) frietjes. Zo wordt genieten van vlees tijdens de feestdagen een bewuste én smaakvolle ervaring.