Wil jij je huis verder verduurzamen? Of je nu groot of klein woont: als je je woning klaar wilt maken voor de toekomst, zijn er verschillende aanpassingen die je kunt overwegen. Bovendien draagt dit vaak bij aan een comfortabelere leefomgeving en kan het je op de lange termijn kosten besparen. Wie wil dat nou niet?
Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen en je energierekening omlaaggaat. Deze bron van schone energie biedt voordelen voor zowel het milieu als je portemonnee. In eerste instantie is dit een grotere investering maar op den duur haal je zeker ook het voordeel van besparen op de energierekening uit de zonnepanelen.
Isolatie
Het verbeteren van de isolatie in je huis is een slimme zet. Goede isolatie houdt de warmte in de winter en de koelte in de zomer binnen, waardoor je energie bespaart en je huis comfortabeler wordt. Denk aan dakisolatie, gevelisolatie, en dubbele beglazing.
Energiezuinige apparatuur
Vervang verouderde apparatuur in je huis door energiezuinige modellen. Denk aan koelkasten, wasmachines, vaatwassers en verlichting. Kijk daarbij naar apparaten met een zuinig energielabel, die verbruiken vaak namelijk aanzienlijk minder energie dan traditionele modellen. Zorg ervoor dat je de apparaten op hernieuwbare energiebronnen kunt aansluiten als dat mogelijk is.
Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat stelt je in staat om de temperatuur in je huis te regelen, zelfs als je niet thuis bent. Je kunt schema’s instellen en de verwarming of koeling aanpassen op basis van je dagelijkse routine. Dit optimaliseert het energiegebruik.
Regenwateropvang
Het installeren van een regenwateropvangsysteem kan je helpen om water te besparen. Het opgevangen regenwater kun je gebruiken voor tuinbesproeiing, het doorspoelen van toiletten en andere niet-drinkbare toepassingen.
Groendaken en -muren
Overweeg ook om een groendak (ook wel sedum dak) of groene muur in je huis aan te leggen. Deze systemen bieden extra isolatie, verminderen regenwaterafvoer en creëren een groenere omgeving bij je woning. Dit kan bijvoorbeeld op het (platte) dak van je woning, op de schuur, het fietsenhok, enzovoort. Vaak kun je lokaal subsidie of collectiviteitskorting krijgen bij de aanschaf en installatie van een groen dak.
Uitbreiden van de groepenkast
Het uitbreiden van de meterkast of groepenkast is vaak een essentiële stap bij het verbouwen van je huis. Dit biedt niet alleen ruimte voor nieuwe elektrische apparatuur maar maakt het ook mogelijk om duurzamere oplossingen te integreren. Zoals zonnepanelen en een elektrisch laadpunten voor auto’s. Het is belangrijk om hiervoor de juiste vakmensen in te schakelen. Eventueel kun je de componenten zelf aanschaffen, zodat je zeker weet dat je het juiste materiaal in huis hebt en hier bovendien op kunt besparen. Door je groepenkast aan te passen aan de veranderende behoeften van je huis, verbeter je de functionaliteit en draag je bij aan een energie-efficiëntere leefomgeving.