Drugsverslaving is voor veel mensen een probleem: je kunt niet meer met en je kunt niet meer zonder. Gelukkig is een drugsverslaving te behandelen. Ook de kosten van een behandeling hoeven geen probleem te zijn, want die vallen onder de vergoeding van de basisverzekering.
Volgens de Nationale Drug Monitor 2020 van het Trimbos Instituut gebruikte zowat kwart van de bevolking op enig moment illegale drugs. Voor een deel van deze grote groep wordt dat drugsgebruik problematisch en mondt uit in een drugsverslaving. Een groot probleem voor zowel de persoon die lijdt onder de verslaving als ook voor zijn of haar omgeving.
Detox
Een goede detox behandeling is een belangrijke eerste stap om van drugs te kunnen afkicken. Detox betekent ontgiften. Dat is precies wat het lichaam van iemand met een drugsverslaving doet tijdens een behandeling. Het gaat de strijd aan met alle aanwezige giftige stoffen en voert ze af. Een detoxbehandeling in een kliniek, zoals bijvoorbeeld Fundamentum, duurt gemiddeld 10 nachten. Het is belangrijk dat dit proces wordt begeleid en ondersteund door deskundige artsen en verplegers. Ontwenningsverschijnselen kunnen best heftig zijn en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk wanneer deskundige medische begeleiding ontbreekt.
Enkele vaak voorkomende afkickverschijnselen:
-
- Hartkloppingen
- Trillen
- Spierpijn
- Verwardheid met hallucinaties
- Darmkrampen en diarree
- Zweten
- Hoofdpijn
Kosten
Veel mensen zien het als een enorme drempel om een behandeling voor drugsverslaving te starten. Niet alleen omdat ze het probleem dan daadwerkelijk moeten toegeven, maar ook omdat ze bang zijn voor het kostenplaatje. Gelukkig is die angst niet gegrond, want een detoxbehandelingen in een kliniek wordt vergoed door de zorgverzekering. Op deze manier probeert de Nederlandse gezondheidszorg de drempel om hulp te zoeken te verlagen.
Vervolgbehandeling
Na de detox is een vervolgbehandeling noodzakelijk. Die is erop gericht om korte metten te maken met de psychische aspecten van de verslaving. De detoxkliniek kan je helpen met het vinden van een vervolgbehandeling.
Photo by HalGatewood.com on Unsplash