Wist je dat er in veel reguliere tampons chemicaliën zitten? Als je bedenkt dat je in je leven in totaal zo’n 10.000 tampons gebruikt, zijn dat behoorlijk wat schadelijke stoffen die je in je lichaam stopt. Daarnaast levert het natuurlijk bergen met afval op, wegwerpproducten zoals tampons en maandverband. Gelukkig zijn er ook steeds meer alternatieven op de markt. Zoals wasbare en herbruikbare producten, van natuurlijke materialen. Wij zetten ze op een rijtje!
De menstruatiecup
Een menstruatiecup is een bakje dat je inbrengt in je vagina en dat het menstruatiebloed opvangt. Er zijn tientallen cups te koop van verschillende merken en materialen. Het is misschien even zoeken naar het juiste model en formaat, maar daarna kun je de cup eindeloos gebruiken. Het idee is dat je een cup zo’n 12 uur achter elkaar kunt dragen, uiteraard afhankelijk van jouw menstruatie. Daardoor kan hij in gebruik prettiger zijn dan bijvoorbeeld tampons of maandverband: je doet hem ’s ochtends in en hoeft er de rest van de dag niet aan te denken! Hierdoor produceer je natuurlijk ook minder afval.
Tips: Kies voor een duurzaam en natuurlijk geproduceerde cup, zoals de AllMatters cup (vroeger de OrganiCup). Aan het einde van je menstruatie moet je de cup 5 minuten uitkoken in water. En bewaar hem tussendoor in een ademende verpakking, bijvoorbeeld een katoenen zakje.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Menstruatieondergoed
Ook menstruatieondergoed is steeds beter verkrijgbaar en gangbaarder. Dit is speciaal ondergoed voor tijdens je menstruatie. Het zit vaak comfortabel en geeft geen geurtjes. Dit ondergoed heeft een beetje hetzelfde gevoel als het dragen van een maandverband, alleen dan zonder risico op verschuiven of lekken, en van natuurlijk materiaal. Na gebruik spoel je het ondergoed eerst af onder de koude kraan, zodat het bloed niet in de stof trekt. Daarna was je het mee met de rest van je kleding (dit kan op 30-40 graden). Easy does it!
Dit ondergoed kun je zowel overdag als ’s nachts gebruiken. Afhankelijk van de duur en hevigheid van je menstruatie heb je dan zo’n 3 tot 10 broekjes nodig. Dat kan een flinke investering zijn. De tip is om het eerst eens uit te proberen met één merk en pasvorm, en daarna pas groter in te slaan. Zo kun je ook ontdekken of je dit voor overdag of ’s nachts fijn vindt, of misschien wel allebei. En wist je dat menstruatieondergoed op steeds meer plekken te krijgen is? Zeker online zoals bij Snuggs, maar bijvoorbeeld ook bij de Hema en Kruidvat. Zo kun je op zoek naar de scherpste prijs en eventuele kortingen of acties.
Tampons en maandverband zonder chemicaliën
Wil je liever gewone tampons of maandverband gebruiken, maar dan zonder chemicaliën en andere schadelijke stoffen? Dat kan gelukkig ook! Zoals de duurzame en natuurlijke tampons van Yoni. Yoni verkoopt ook andere producten, zoals cups, maandverband en ondergoed. Deze menstruatieproducten zijn allemaal ongeparfumeerd, plasticvrij en van natuurlijk materialen gemaakt, zoals tampons van organisch katoen. Hiermee kies je dus voor een product dat vriendelijk is voor je lijf én het milieu.
Het duurzame maandverband van Naty vermijdt ook schadelijke stoffen zoals plastic en chemicaliën. Ook zijn ze grotendeels biologisch afbreekbaar, zowel het maandverband zelf als de verpakking. Nog wel wegwerp dus, maar al een stuk minder schadelijk!
Meer tips om plastic te vermijden bij dagelijkse gewoonten? Lees dan dit artikel.
Wasbare period products
Wil je minder restafval creëren met wegwerpproducten zoals wegwerp maandverband? Er zijn gelukkig ook wasbare alternatieven op de markt! Kies je voor natuurlijke materialen, zoals katoen, bamboe of hennep, dan is dit een stuk prettiger voor de huid én beter voor het milieu. Het kost uiteraard iets meer werk dan wegwerpproducten. Je spoelt het wasbare maandverband eerst af onder de koude kraan, daarna was je het mee volgens de bijgeleverde instructies. Maar: je doet wel eindeloos met deze producten.
Tip: wist je dat er speciale zakjes zijn om het wasbare materiaal in te bewaren? Er zijn zelfs speciale reiszakjes (wetbags) voor onderweg. Ook zijn er verschillende maten, groottes en diktes, speciaal voor verschillende momenten in je menstruatie. Probeer dus eerst eens uit wat voor jou werkt, voordat je groot inslaat.
Menstruatieproducten een luxe?
Wist je dat period products op veel plekken in de wereld niet voor iedereen beschikbaar zijn? Als mensen door geldgebrek niet aan voldoende menstruatieproducten kunnen komen, wordt dan ‘menstruatie-armoede’ genoemd. Dit kan grote consequenties hebben op hun fysieke en mentale gezondheid. Zo zijn er inmiddels veel projecten in binnen- en buitenland, waarbij producten gratis worden verspreid en aangeboden om deze vorm van armoede tegen te gaan.
Als je voor milieu- en lichaamsvriendelijke producten gaat, betaal je hiervoor vaak nog wat extra. Zo wordt kiezen voor je eigen gezondheid en die van het milieu een ‘luxeproduct’ dat lang niet voor iedereen beschikbaar is.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over thema’s als de cyclus, verschillende klachten, en de effecten van chemische en hormoonverstorende stoffen op je menstruatie? Dan zijn de boeken van Maisie Hill een aanrader. Zoals De Hormoonrevolutie en De Cyclusstrategie.