Kan je badkamer wel een facelift gebruiken? Voor het opknappen van je badkamer heb je niet per se een vakman nodig. Een handige klusser kan veel zelf doen en op die manier een hoop geld besparen. Een vakman kost al gauw 30 tot 40 euro per uur. Met deze doehetzelf-klussen kun je direct aan de slag!
-
Siliconenkit vervangen
Eén van de snelste manieren om een badkamer er weer tiptop uit te laten zien, is vervangen van verouderde kit. Verouderde siliconenkit kan gaan schimmelen, zwart kleuren of loslaten. Dat staat niet alleen slordig, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid en leiden tot lekkages.
Siliconenkit vervangen is een klus die je best zelf kunt uitvoeren. De eerste stap is om de kit volledig te verwijderen, want als er resten overblijven hecht de nieuwe siliconenkit minder goed. Haal een klein stukje kit los met een stanley- of plamuurmes en rol de kit voorzichtig op om zo een groot stuk in één keer te verwijderen. Voor het verwijderen van kitresten kun je gebruik maken van siliconenkitverwijderaar, verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
Zijn alle kitresten verwijderd, dan is het aanbrengen van nieuwe siliconenkit relatief gemakkelijk. Voor de badkamer of andere natte ruimtes verdient schimmeldodende kit de voorkeur. Maak gebruik van afplaktape en een kitpistool om te zorgen dat je strakke kitstroken krijgt. De kitstrook kun je handmatig gladstrijken. Doop vooraf je vinger in een bekertje zeepsop om te voorkomen dat de siliconenkit aan je vinger blijft hangen.
-
Aan de slag met badkamertegels
Je kunt je badkamer ook een frisse, nieuwe uitstraling geven door de muur- of vloertegels aan te pakken. Je kunt ze uitbreken en nieuwe tegels aanbrengen, maar dat is een duur en pittig klusje. Een eenvoudige en goedkope optie is het verven van de tegels. Voor de badkamer is speciale tegelverf beschikbaar (2-componenten verf) die slijtvast is en bestand tegen warm water.
Maak voor het verven alle oppervlakken schoon, vetvrij en droog. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape. Breng de tegelverf royaal en in verticale banen aan met een verfroller en verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden en rol na in lange banen om strepen en zakkers in het schilderwerk te voorkomen. Meestal is er een tweede of derde laklaag nodig. Laat elke laag minimaal 24 uur drogen en schuur de tegels licht op voordat je een volgende laag aanbrengt.
-
Meubels en verlichting
Geef je huidige badkamerkastjes een nieuwe look door de deuren te vervangen of – als dat niet mogelijk is – ze te verven. Kies verf die bij de ondergrond past, goed hecht en vochtbestendig is.
Ook verlichting kan een groot verschil maken in je ‘nieuwe’ badkamer. Breng nieuwe lampen of spotjes aan om licht en sfeer in de badkamer te creëren. Kies voor zuinige ledlampen die geschikt zijn voor de badkamer, er is tegenwoordig genoeg keuze qua lichtkleur en -sterkte om zo de gewenste sfeer te creëren.