Bewaarwijzer tegen voedselverspilling

Op de website van het Voedingscentrum kon je al geruime tijd checken hoe en hoe lang je voedsel kunt bewaren. Sinds kort is er ook een Bewaarwijzer app voor op je telefoon. Een handig hulpmiddel om voedselverspilling te voorkomen.

Ondanks jarenlange campagnes gooien we nog steeds ontzettend veel voedsel weg. Eerder deze maand meldde Nieuwsuur dat een derde van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak verdwijnt. Het gaat om 5 miljoen kilo per dag, zoveel als in een rij vrachtwagens naar Spanje en weer terug. Vaak wordt gedacht dat het fabrieken en supermarkten zijn die grote bergen onverkoopbare producten doordraaien. Maar de grootste verspillers zijn we zelf: de consumenten die enorme hoeveelheden etensresten, oud brood en ‘over de datum’-producten weggooien.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit pleitte vorig jaar voor het schrappen van de THT-vermelding op producten. De afkorting staat voor ‘ten minste houdbaar tot’, maar veel consumenten interpreteren het als een uiterste houdbaarheidsdatum. Ze gooien het product na die datum weg, terwijl dat niet altijd nodig is. THT staat bijvoorbeeld op rijst of pasta, producten die zeer lang houdbaar zijn. Op bederfelijke producten staat een TGT-datum (te gebruiken tot). De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Op de fruitschaal blijft een appel 3 tot 7 dagen goed, in de koelkast 2 tot 4 weken

Verse, onverpakte producten zoals groenten, fruit, vlees, brood, vis, noten en kaas hebben vaak geen houdbaarheidsdatum. In de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kun je opzoeken hoe lang je deze producten kunt bewaren en hoe je ze het best bewaart. Het advies is uitgebreid. Zo zie je dat je een appel in de koelkast veel langer kunt bewaren dan op de fruitschaal: 2 tot 4 weken in plaats van 3 tot 7 dagen. De Bewaarwijzer vertelt je ook hoe je kunt merken of een product niet goed meer is. De Bewaarwijzer is er ook voor verpakte producten. Hoe lang kun je zo’n product bijvoorbeeld bewaren als de verpakking is geopend?

Nieuw is dat de online Bewaarwijzer nu beschikbaar is als ‘progressive web-app’ voor de mobiele telefoon. Dat werkt simpel. Je gaat naar www.voedingscentrum.nl/bewaarwijzer en zoekt een product op. Je krijgt dan de optie de Bewaarwijzer toe te voegen aan het startscherm van je mobiele telefoon. De volgende keer kun je op het Bewaarwijzer-icoontje drukken en een product naar keuze invoeren. Deze web-app neemt – anders dan een app die je moet downloaden – geen geheugen van je mobiele telefoon in beslag. En je hoeft hem niet te updaten.

Too Good To Go

Wist je dat er nog een app is tegen voedselverspilling? Met de app Too Good To Go kun je dagelijks checken welke restaurants of winkels voedsel over hebben. Je kunt dit eten met flinke korting kopen. Wat je krijgt, is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Iedere bestelling is dus een verrassing. Meestal haal je jouw maaltijd of voedingspakket op rond sluitingstijd.

Over de datum

Genoegredacteur Martin van deer Gaag schrijft elk kwartaal voor magazine Genoeg een aflevering van de rubriek ‘Over de datum‘, over de werkelijke houdbaarheidsdatum van voeding. Een aantal afleveringen zijn ook online te lezen.

 Foto: WikiMedia Commons