Een bijenwasdoek is ideaal om voedsel in te verpakken en vers te houden. Ook goed bruikbaar voor het afdekken van schalen en deeg dat moet rijzen. Zo heb je geen plastic afdekfolie meer nodig. Je maakt het eenvoudig zelf.
Je lunchboterhammen kunnen erin mee naar je werk, de kaas kan erin in de ijskast. Schaaltjes met overgebleven gekookte wortels kun je er mee afdekken, en guacamole die wacht op hongerige eters. Het moge duidelijk zijn: de bijenwasdoek (bee’s wrap in veel online handleidingen) is een duizendpoot, voor van alles te gebruiken. Je maakt hem heel eenvoudig zelf. Dat scheelt vele meters afdekfolie in een jaar, en veel boterhamzakjes. In deze handleiding wordt ook jojoba-olie toegevoegd, dat schijnt het voedsel langer vers te houden door antibacteriële werking. Het snelle recept op de volgende pagina is zonder jojoba-olie.
Je hebt nodig:
- Bijenwas (te koop via een lokale imker of online, bijvoorbeeld bij Jojoli.nl)
- Pure jojoba-olie (te koop bij een biologische winkel of online bij Jojoli.nl)
- Gestreken lap katoen (niet te dun en niet te dik)
- Leeg glazen potje
- Bakpapier
- Kwastje
- Schaar (een kartelschaar is handig)
Zo maak je de bijenwasdoek:
- Verwarm de oven tussen de 80 en 100 graden. Knip een doek van de gewenste maat uit de katoenen lap. Je ovenbakplaat is de maximale maat. Als je knipt met een kartelschaar, voorkom je dat de doek bij gebruik gaat rafelen.
- Leg de doek op de bakplaat en verwarm een paar minuten in de oven.
- Doe intussen 15 gr bijenwas in het glazen potje en zet dit in een laagje heet water, de pan eventueel op een zacht pitje verwarmen, totdat de was gesmolten is. Roer er dan 10 ml jojoba-olie door.
- Haal de hete doek uit de oven en smeer hem gelijkmatig in met de gesmolten was. Als de was meteen stolt, is de doek niet heet genoeg en moet die nog even terug in de oven. Gebruik liever te weinig was dan te veel. De was trekt in de stof en daar stolt hij weer.
- Leg bakpapier op een bakplaat en leg hierop de ingesmeerde doek. Schuif de bakplaat een paar minuten in de oven totdat de was gesmolten is en de doek gaat glimmen. Haal de doek weer uit de oven en kwast ook de achterkant dun en gelijkmatig in met het bijenwasmengsel. Hierna gaat de doek nog een minuutje terug in de oven.
- De doek is klaar en moet nu makkelijk loslaten van het bakpapier. Trek de doek er in één keer af en houd hem even vast, zodat de was kan stollen.
Snelle methode
Bij de snelle methode blijft de jojoba-olie achterwege. De bijenwas houdt het voedsel ook al vers.
- Leg een stuk bakpapier in een bakblik met opstaande rand.
- Strooi er een laagje bijenwaskorrels op.
- Laat deze in een paar minuten smelten in de oven op 100 graden.
- Leg een lapje stof in de gesmolten was en verwarm het twee minuten.
- Pak het lapje met een knijper aan een punt op en laat het boven de bakplaat uitdruipen. Voorzichtig, de was is warm. Je bijenwasdoek is klaar!
Tips voor je bijenwasdoek
Onderhoud en gebruik
Na gebruik kun je de doek afspoelen met koud water en laten drogen. Gebruik geen heet water en leg de doek niet op de verwarming, want dan smelt de was. Je kunt de doek maandenlang gebruiken, tot de waslaag te dun wordt. De doek is niet geschikt voor het verpakken van vlees of vis.
Deksels
Maak ook een paar kleinere bijenwasdoeken (eventueel ook ronde vormen) in verschillende maten. Ideaal om schalen mee af te dekken. Dankzij de was kun je een doek om de rand van een schaal vouwen en dan blijft hij zitten!
Verrassing!
Maak meerdere doeken tegelijk en je hebt een stel leuke cadeautjes.
Het idee voor deze bijenwasdoek komt uit het boek Leven zonder afval van Emily Jane Lowe. Uitgeverij Van Gennep, € 17. ISBN 9461643586