De winter komt er aan en de energieprijzen rijzen da pan uit. Tijd dus om de techniek van de energievoorziening te bekijken. Heb je de juiste, zuinige apparaten? Kun je ze zuiniger afstellen? Vier tips om je geld in je beurs te houden.
1. Ontlucht en vul je cv-systeem
Luchtbellen in je cv-installatie maken het lastiger om je huis goed te verwarmen, en dat is energieverspillend. Check eerst de druk bij je cv-ketel, die hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te zijn. Is de druk lager, vul dan eerst het systeem bij. Ontlucht dan de verwarming. Als de druk dan weer te laag is, nog een keer bijvullen.
2. Ketel in ecostand
Veel cv-ketels houden dag en nacht een beetje water of een verwarmingsplaat op temperatuur. Zo hoef je niet lang te wachten tot er warm water uit de kraan komt. Heeft jouw cv-ketel deze ‘comfortstand’, zet die dan om naar een ‘ecostand’ als dat kan (zie de gebruiksaanwijzing). Dan wordt het water pas verwarmd zodra je de kraan opendraait. Het kost ietsje meer water, maar bespaart jaarlijks ongeveer € 50.
3. Isoleer verwarmingsleidingen
Lopen de leidingen van je verwarming zichtbaar door het huis? Isoleer ze goed, dan gaat daar zo min mogelijk warmte verloren.
4. Zet het verwarmingswater kouder
De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne ketels is die temperatuur maximaal 80 graden, bij oudere modellen soms zelfs 90 graden. Als je de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel geld, 60 tot 70 graden is prima. Voor een bijzonder goed geïsoleerd huis kun je tussen de 40 en 55 graden instellen. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement. Voor het tapwater is een maximale temperatuur van 60 graden het beste, dat voorkomt het ontstaan van legionella. Kijk in de handleiding van je cv-ketel hoe je de instellingen kunt aanpassen.