Ruben Feenstra wilde het leven van zijn moeder eren door een mooie uitvaartkist voor haar te maken. Op haar verzoek deelt hij het ontwerp met de lezers van Genoeg.
Zo maak je een uitvaartboot
Hieronder vind je een handleiding voor het maken van de uitvaartboot. Hier vind je ook twee zogenaamde cnc-bestanden, waarmee de delen uitgefreesd kunnen worden uit het plaatmateriaal:
- 1 bestand voor 1 plaat plywood 18 mm
- 1 bestand voor 3 platen plywood 9 mm.
De freesbestanden (download de bestanden hieronder voor een weergave als pdf-bestand) ontvang je gratis in je mailbox als je ons een mailtje stuurt.
RISJE – CNC – PLYWOOD – 18MM-1
RISJE – CNC – PLYWOOD – 9MM_v2-1
Hoewel het, na het laten frezen, een bouwpakket betreft, heb je wel gereedschap (veel lijmklemmen) nodig en ruime ervaring met het maken van producten in hout. Ben je onervaren, vraag dan aan iemand met ervaring om je te helpen.
Je hebt nodig voor de uitvaartboot:
- 1 plaat plywood 18 mm
- 3 platen plywood 9 mm
- PU bruislijm
- Een stuk of vijftien lijmklemmen
Voorbereiding:
Schuur eerst alle kanten van de gefreesde onderdelen na met schuurpapier.
De opbouw van de boot
Een impressie van de opbouw vind je hier.
Frezen van de onderdelen en in elkaar zetten van de uitvaartboot
- De freesbestanden zijn te gebruiken voor CNC-freesmachines, een bedrijf als Oud is Nieuw in Biddinghuizen kan het freeswerk met behulp van deze freesbestanden voor je uitvoeren.
- Houd er rekening mee dat de uitvaartboot niet in luttele dagen te realiseren is: het freeswerk duurt een aantal dagen. Houd voor het in elkaar zetten ook minimaal twee dagen aan
- Ga van tevoren na of de afmetingen van de kist geen probleem zijn voor de uitvaart (maten graf of crematie-oven, en deuren waar de uitvaartboot doorheen moet). De maten van de afgewerkte uitvaartboot zijn: lengte 216 cm, breedte 82 cm en hoogte 60 cm.
De opbouw van de boot
Een impressie van de opbouw vind je hier.
- Begin met het neerleggen van de constructiebodem van 18 mm op een vlakke tafel.
- Pas alle spanten F1 t/m F4 in elkaar in de sleuven op de bodemplaat.
- Pas over de spanten de kiel ks1 en ks2.
- Vijl een ronding op de plaats van de inkeping voor de spanten in de bodemplaat van 9 mm. Doe je dit niet, dan blijft de bodemplaat misschien iets zweven. Zie foto’s.
- Pas de aflegbodemplaat van 9 mm over de spanten en kijk of deze nergens zweeft.
- Leg het stofbevestigingsraam bovenop het uiteinde van de spanten, zodat de spanten in de sleuven van het raam vallen.
- Als alles past, lijm je de spanten en de kiel aan de bodem (zowel die van 18 mm als die van 9 mm) Let op dat je het stofbevestigingssraam wel op de spanten legt, maar niet verlijmt. Het raam houdt de spanten goed op zijn plek.
- Pas en verlijm daarna ook de achterkant (18mm) aan de bodem en kiel (niet aan het stofbevestingsraam, dat blijft te allen tijde los).
- Lijm de boeg-lijmklemmal (K0 t/m K5) in elkaar. Hiermee kun je de gangen (de bekledingsplanken) bij de boeg goed tegen de kiel klemmen.
- Nu kun je de gangen gaan verlijmen. In de gangen zijn aan de binnenkant buiglijnen gefreesd, om zo makkelijker te buigen. Ook zijn er markeringen voor de spanten aangebracht. Houd de markeringen voor de spanten steeds aan. Wij hebben een snelle PU bruislijm gebruikt, zodat je niet te lang hoeft te klemmen en achterelkaar door de gangen kunt verlijmen. Hierbij heb je voldoende lijmklemmen nodig! Zie foto, maar let op: in de foto zie je niet het stofbevestigingsraam, hierdoor zijn de spanten iets gaan schuiven, wat we later weer moesten oplossen.
- Wij hebben de voorkant van de gangen gevijld, zodat deze mooi aansloten op de kiel (is niet noodzakelijk).
- Verlijm eerst de onderste gang van de rechterkant en dan de onderste gang van de linkerkant. Zorg ervoor dat deze bij de kiel steeds op gelijke hoogte eindigen. Werk zo, per gang, naar boven. Zorg dat de gang goed tegen de bovenkant van de uitsparing in de spanten valt. Wij hebben steeds per rib een lijmklem gebruikt. En een lange lijmklem over de hele achterkant. De gangen vallen over elkaar (potdekselen).
- Als alle gangen verlijmd zijn, kunnen de boeglatten verlijmd worden. Deze werken de aansluitingen van de gangen weg. Wij hebben ook deze iets gevijld, zodat ze beter aansloten op de gangen.
- Verlijm nu aan de buitenzijde van de laatste gang de smalste gang. Deze is om de freeslijnen weg te werken.
- Voor de stoffen-bekleding zijn patronen gefreesd; Leg ze op de stof en teken de patronen deze aan de buitenzijde af. De patronen hebben al een 1,5 cm naadtoegift. Je moet deze patronen aan elkaar puzzelen. De volledige handleiding voor het maken van de bekleding vind je hier (link naar online artikel toevoegen).