De meeste producten die je in je badkamer gebruikt, kun je makkelijk zelf maken. Zo weet je wat je smeert en vermijd je wegwerpverpakkingen. Lekker aan de slag? Begin bij de basis: een fijne verzorgingscrème, een recept van zero waste-zusjes Jessie en Nicky Kroon, die sinds 2014 leven met zo min mogelijk plastic.
Nodig voor 250 ml:
- 5 ml bijenwas (of calendulawas, voor een vegan variant)
- 100 ml kokosolie
- 65 ml cacaoboter
- 65 ml sheaboter
- 15 ml jojoba-olie
- optioneel: een druppeltje etherische olie, als je een geurtje wilt
- amberkleurige pot met deksel
Ingrediënten kopen
Online, bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen), in natuurvoedingswinkels en in sommige zerowastewinkels. Let er bij alle oliën op dat je kiest voor koudgeperst, extra vergine en/of biologisch. Dan weet je dat je de beste kwaliteit te pakken hebt.
Zo maak je het:
- Smelt zowel de bijenwas (of calendulawas) als de kokosolie au bain-marie (in een kom boven een pan heet water). Bijenwas smelt pas boven de 60 graden, dus pas op dat je je niet verbrandt. Smelt vervolgens de cacaoboter en sheaboter. Dit mag je allemaal bij elkaar in dezelfde pan smelten, maar houd je wel aan deze volgorde.
- Giet het gesmolten mengsel in een grote schone kom, voeg de jojoba-olie toe en roer alles goed door elkaar. Voeg nu etherische olie toe, als je crème met een geurtje wil.
- Laat minimaal een uur afkoelen in de koelkast. Meng dan de ingrediënten met een mixer ongeveer vijf minuten op de hoogste stand. Je krijgt dan een luchtige substantie die een beetje op geklopte slagroom lijkt.
- Pak een spatel en schep de crème in een gesteriliseerd glazen potje (verderop meer over steriliseren en over potjes). De achtergebleven restjes in de kom kun je meteen op je huid smeren om je alles-in-ééncrème uit te proberen! In het potje zakt de crème nog een beetje in, dat komt door de lucht die eruit verdwijnt en is niet erg. Is je crème iets te hard en niet smeerbaar? Smelt hem weer, voeg wat extra kokosolie toe en bereid de crème opnieuw.
- Over de auteurs
Jessie en Nicky Kroon: ‘In 2018 verscheen ons boek Het Zero Waste Project, waarin we onze ontdekkingstocht naar een leuker leven met minder plastic beschrijven. Afgelopen zomer verscheen ons tweede boek, Doe het zero, vol met onze favoriete doe-het-zelf-recepten voor een plasticvrij leven.’
Meer info: Hetzerowasteproject.nl
Jessie en Nicky Kroon: Het Zero Waste Project – Lev, € 20,99 en Doe het zero – Lev, € 22,99.
Tips voor gebruik:
Eerst testen
Test voor je de zalf gebruikt of er allergisch voor bent. Dit doe je door hem op een klein stukje van je huid te smeren. Raadpleeg een huidarts als je twijfelt. Lees hier handige tips als je last hebt van huiduitslag met jeuk
Gebruik
Breng dagelijks wat crème aan op je gezicht. Doe je dat met een spateltje, dan komen er minder bacteriën in de zalf en blijft hij langer goed. Uitsmeren en even laten intrekken.
Meer tips? Hier vind je handige blogs met alles over huidverzorging
Bewaren
Bewaar de crème in een afgesloten glazen pot op kamertemperatuur, buiten de koelkast dus. Gebruik amberkleurig glas, dat beschermt tegen UV-straling en dan blijft de crème langer goed. Gebruik de crème bij voorkeur binnen zes maanden.
Steriliseren in pan of oven
Goed schoonmaken en steriliseren van glazen potten is heel belangrijk. Door het steriliseren maak je micro-organismen zoals bacteriën onschadelijk. Steriliseren doe je zonder de deksels op de potjes. Voor die deksels is afspoelen met kokend water genoeg.
In de pan: Plaats hittebestendige glazen potjes in een grote pan met een klein laagje lauwwarm water. Giet kokend water over de potjes tot ze helemaal onder water staan. Doordat de potten al in lauw water stonden, is de kans dat de potten door het plotselinge temperatuurverschil barsten minder groot. Breng het water weer aan de kook en laat het vijftien minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan met een klem of schone theedoek (pas op, heet!) en laat ze ondersteboven op een schone theedoek drogen.
In de oven: Verwarm je oven voor op 160 C en plaats je potten met de opening naar boven op een schoon vel bakpapier of een bakmatje. Na vijftien minuten kun je de potten weer uit de oven halen en zijn ze bacterievrij.