We maken tegenwoordig gemiddeld per persoon met gemak honderden foto’s per jaar. Met datzelfde gemak slaan we al die beelden op in de cloud. Zo heb je er geen omkijken meer naar. Letterlijk: het is onmogelijk om al die beelden nog eens te bekijken. Jammer, want zo heb je eigenlijk niet zo veel aan al die foto’s.
Wat we ons meestal ook niet realiseren is dat de opslag van al die digitale bestanden veel energie kost. En als die energie niet duurzaam i opgewekt betekent dat een forse bijdrage aan ongewenste CO2-uitstoot. Data-opslag van onze mailtjes en foto’s ‘in the cloud’ verdwijnt niet letterlijk in de wolken, maar in fysieke datacenters. Deze datacenters zorgen voor veel energieverbruik en dus CO2-uitstoot. Het loont dus ook vanuit milieu-oogpunt om je data-opslag van foto’s te verminderen.
Waardevol
Omdat we zo makkelijk veel foto’s maken zijn we geneigd minder waarde toe te kennen een de beelden die we maken. Toch is het de moeite waard om een andere benadering te kiezen. Zelf werd ik jaren geleden op dat idee gebracht door Jan Juffermans, de grote promotor van het meetmodel De mondiale Voetafdruk. Hij ging op wereldreis en nam bewust een analoge camera en 1 fotorolletje mee. Zijn uitdaging: die wereldreis vastleggen in 36 beelden. Ik vond het heel bijzonder om te zien met welke beelden hij thuis kwam.
Minder is meer
Zelf gebruik ik tegenwoordig graag mijn telefoon en digitale camera om mooie momenten en beelden vast te leggen. Maar ik heb mezelf aangewend om wekelijks – en soms meer, soms minder – de beelden te bekijken die ik die periode heb gemaakt. Daarvan maak ik een selectie. Net als bij het opruimen van andere zaken vraag ik me af: doet deze foto me iets? Dat heb ik geleerd van opruim-goeroe Marie Kondo. Mijn selectie sla ik op. De andere beelden verwijder ik permanent. Als je voor je geselecteerde beelden een eigen harde schijf gebruikt heb je de permanente cloud-opslag niet eens nodig.
Afdrukken met beleid
Je foto’s afdrukken is een mooie manier om meer te genieten van je foto’s. Af en toe bekijk ik daarom mijn geselecteerde foto’s en maak een keuze welke ik wil laten afdrukken. Bij vraag ik me dan af: welk beeld heeft me echt iets te zeggen en vind ik de moeite waard om vaker te bekijken? Die afgedrukte foto’s gebruik ik als wenskaart, of ik lijst ze in en hang ze op.
Elk jaar 1 foto
Mijn dochter maakt sinds de geboorte van haar dochter elk jaar ‘dezelfde’ foto van haarzelf samen met haar dochter. Die foto maakt ze steeds op dezelfde plaats en met dezelfde belichting. Zo ontstaat een prachtige serie van haar opgroeien tot jonge vrouw. Als ze 18 is krijgt ze van die foto’s een mooi album.