Zo word je bio-boer

lerling bio-boer op WarmonderhofOp de enige rijks erkende biologisch-dynamische landbouwschool van Europa, Aeres Warmonderhof in Dronten, zitten bevlogen studenten met een heel specifieke droom: bio-boer worden. Het zijn jongeren en volwassenen die werken en leren combineren in een degelijke vakopleiding waarin de praktijk de toon aangeeft. Wat drijft hen?

Het zijn allemaal mensen die houden van buiten werken, van dóen en het direct toepassen van theorie in de praktijk. Studenten die het beste leren met hoofd, hart én handen tegelijk.

Leren op de boerderij
De voltijdopleiding wordt gegeven op mbo-niveau 3 en 4 en is een combinatie van leren, werken én wonen. Elke morgen zitten de studenten in de klas, elke middag werken ze op het land. Zo krijgen ze net als echte boeren een verbinding met het reilen en zeilen en met de seizoenen op de boerderij. Aan het eind van het tweede jaar lopen ze bovendien een fulltime halfjaarstage in binnen- of buitenland. Volwassenen die zichzelf in twee jaar tijd een nieuw carrièreperspectief willen geven, kunnen de deeltijdopleiding volgen op mbo-niveau 2 of 3. Het zijn zonder uitzondering bevlogen studenten die soms al tijdens hun opleiding een bedrijfsplan schrijven voor een gemeenschapstuin, stadslandbouwbedrijf, melkveehouderij of restaurantmoestuin.

Unieke lesstof, ook voor hoger opgeleiden
Biologisch-dynamische landbouw is de landbouw van de toekomst. Het gezond omgaan met bodem, plant en dier, en de gesloten kringloop daartussen, staat in de bd-landbouw op nummer één. Gezien de unieke lesstof en het vakmatige onderwijs op de school, schrijven veel studenten zich in die een hogere opleiding hebben dan vereist voor een mbo. Door het gedifferentieerde onderwijs op Aeres Warmonderhof is er voor hen ruim voldoende input te halen uit deze opleiding.

Bd-landbouw vraagt sociale, leidinggevende en ondernemende kwaliteiten
De bd-boer boert op een manier die de bodem en de dieren niet uitput, zodat er ook nog een toekomst is voor de generaties na ons. Een biologisch-dynamische boer heeft vaak rechtstreeks contact met de burgers die haar of zijn voedsel eten. Hij of zij verkoopt niet zelden direct aan de klant. Van een bd-boer worden daarom sociale, leidinggevende, ondernemende en uitvoerende kwaliteiten gevraagd: een uitdaging die een beroep doet op veel kwaliteiten van de studenten!

Met een gedegen vakopleiding de arbeidsmarkt op
In de opleiding is daarom, met de antroposofie als vertrekpunt, veel aandacht voor de ontwikkeling van de mens achter de student in relatie tot de wereld om hem of haar heen. Aeres Warmonderhof leert de studenten, de boeren van de toekomst, de vaardigheden die ze nodig hebben in een veranderende landbouwwereld. Zodat ze op alle fronten goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaan.

Oriënteer je tijdens de informatiedagen
De informatiedagen zijn hét moment voor geïnteresseerden om zich te oriënteren op een toekomst als biologisch-dynamisch tuinder, veehouder, akkerbouwer of fruitteler, zorgboer of stadsboer. Tijdens de informatiedagen zijn er rondleidingen en informatiesessies. Inschrijven is verplicht.

bio-boer worden op Warmonderhof

Grote open dag op 27 januari!

Infodagen: 8 maart, 5 april, 17 mei, 14 juni 2018.
Info en aanmelden voor open dag of infodagen: www.warmonderhof.nl