Hergebruik je kerstboom

hergebruikboom
In plaats van een wegwerpexemplaar te kopen, kun je een kerstboom adopteren. Zo’n boom neem je met kluit en al mee naar huis en breng je na de feestdagen terug. Maar als je een klein stukje grond hebt, kun je ook heel makkelijk zelf jarenlang een kerstboom goed houden. Die van ons gaat al vier jaar mee.

Elk jaar worden er miljoenen bomen omgezaagd voor de kerst. Na een paar weken in de huiskamer verdwijnen ze in de shredder of de verbrandingsoven. Zonde van al die mooie boompjes. Kerstbomen in een pot vergaat het vaak niet beter. Een maand bij de centrale verwarming overleven ze niet, waardoor ze net als hun afgezaagde broertjes eindigen bij het groenafval.

Als je van bomen houdt, kun je een kerstboom huren via een aantal initiatieven:

Weet jij nog meer plekken? Laat het ons weten! Info@genoeg.nl 

Hergebruikboom van eigen grond

Wie een stukje grond heeft – een achtertuintje of een volkstuin – kan ook zelf een kerstboom goed houden. Dat is stukken goedkoper en nog net wat duurzamer dan een adoptieboom. Zo kochten wij vier jaar geleden een kleine kerstboom in pot, die we na de kerstdagen een plekje gaven in onze volkstuin. De truc is dat je de boom na de feestdagen met pot en al ingraaft, anders maakt hij een enorm wortelstelsel en is het lastig de boom een jaar later weer uit te graven en in een pot te stoppen.

Het boompje blijft jaar in jaar uit fris en gezond, maar omdat het in een pot staat, groeit het nauwelijks. Dat vinden we alleen maar makkelijk, want zoals je ziet past onze kerstboom na vier jaar nog steeds in onze fietskar. We hoeven er geen autokilometers voor te maken en dat is lekker duurzaam. Met een boom in je achtertuin heb je dat voordeel ook.

Zo kun je een kerstboom jarenlang goed houden:

  • Zet de boom niet te lang in de huiskamer. Wij proberen het beperkt te houden tot een week of drie.
  • Als het verschil in temperatuur tussen buiten en binnen heel groot is, laat de boom dan acclimatiseren in bijvoorbeeld een schuur.
  • Zet de boom niet te dicht bij de kachel of verwarming en houd de kluit goed nat.
  • Knip geen takken af (knip nooit in de top!) en gebruik geen schadelijke producten zoals spuitsneeuw of glitters.
  • Zet de boom na de kerstdagen met pot en al terug in de grond. Zorg dat de rand van de pot een stukje onder de aarde zit.
  • Het volgende jaar zal de boom wortels hebben gemaakt die over de rand van de pot kruipen. Onze ervaring is dat je wortels die buiten de pot hangen gerust kunt afknippen met een snoeischaar.