Upcycle fail: dakje van drankpakken

Van oude drankpakken maak je gratis en heel makkelijk een waterdicht dakje. Bijvoorbeeld voor op een houthok of een klein gebouwtje. Redacteur Ilse bekleedde er de gereedschapskist in haar moestuin mee.

*Update een half jaar later: het dakje dat jaren mee moest gaan, valt al vóór de winter uit elkaar.*

Ik heb een moestuin op een complex waar je niet mag bouwen: geen huisjes, schuurtjes of vaste kassen. Waar laat je in zo’n geval je gereedschap? Bij onze vereniging heeft bijna iedereen een tuinkist, een flinke kist op poten waar je schoffel, spitvork en hark in passen. De kisten hebben door weer en wind heel wat te lijden. Bij die van mij begon het niet eens zo oude deksel afgelopen winter te lekken. Een nieuwe verflaag? Bekleden met dakshingles? Via de website van Nudge kwam ik een goedkope en bovendien veel leukere oplossing tegen.

[caption id="attachment_4938" align="alignnone" width="300"] Het dakje toen het net af was[/caption]

Eveline en Hugo van het al wat oudere weblog Groene Gedachten maakten een dak van sappakken op het composttoilet in hun moestuin. Een geweldig voorbeeld van recycling. Ze hadden dat idee op hun beurt afgekeken van een mevrouw uit Schotland. Die vertelde dat zo’n dakje wel 7 jaar meegaat. En dan zijn het niet eens de pakken die het begeven, maar de nietjes waarmee de pakken zijn bevestigd. Gratis bouwmateriaal en heel weinig moeite; dat wilden we wel proberen.

Voor waterdichte afdekking heb je pakken nodig met een zilveren laagje aan de binnenkant. Pakken van melk en yoghurt zijn niet geschikt, maar die van sap, havermelk of sojamelk zijn perfect. Van die laatste gebruiken wij er ongeveer 4 per week, dus het sparen ging razendsnel. Eveline en Hugo, en ook de bedenkster uit Schotland, gebruiken een nietpistool om de pakken op het dak te bevestigen. Bij gebrek aan zo’n apparaat, kozen wij voor punaises. Dat bleek een goed alternatief (al moet de duurzaamheid zich nog wel bewijzen).

Zo maak je de ‘dakpannen’

  1. Spoel het pak uit, druk het plat en knip de onderste en bovenste rand er vanaf.
  2. Vouw het pak nu zo, dat de dop aan de zijkant komt te zitten.
  3. Knip de rand aan de kant van de dop open. Knip terwijl het pak nog dubbel ligt de hoek bij de dop eraf. Maak de hoek wat rond.
  4. Je drankpakken-dakpan is klaar!

Met een nietpistool, (asfalt)spijkertjes of punaises bevestig je de pakken dakpansgewijs op je dakje of deksel. Gaat er een dakpan stuk? Je vervangt hem binnen een paar minuten. Op de foto boven het artikel zie je mijn tuinkist. Het dak van het composttoilet van Eveline en Hugo zie je hier.