Groen gas duurzamer alternatief voor aardgas

Groen gas duurzamer alternatief voor aardgasBinnen afzienbare tijd zijn al onze woningen niet meer aangesloten op aardgas. Sterker nog, onlangs kwamen vijftien (milieu-)organisaties met een voorstel om onze oude vertrouwde cv-ketel al vanaf 2021 in de ban te doen, zodat we voortaan ons huis op een alternatieve wijze moeten verwarmen. Voor veel huishoudens komt die maatregel wellicht te vroeg, maar vandaag kun je al wel kiezen voor een duurzamer alternatief: groen gas.

Bij groen gas heb je twee keuzen: CO2-gecompenseerd gas en biogas. De meest duurzame keuze is biogas, daar is niet zoveel van voorradig. Daarom bieden veel energieleveranciers CO2-gecompenseerd gas aan.

CO2-gecompenseerd aardgas

CO2-gecompenseerd gas is hetzelfde als aardgas, maar de CO2 die bij de verbranding vrijkomt wordt gecompenseerd. Meestal door te investeren in projecten elders die CO2-uitstoot tegengaan.

We noemen een voorbeeld. Stel dat een energieleverancier zijn gas haalt uit Groningen. Hij kan er dan voor kiezen om een CO2-compenserend project in bijvoorbeeld Zuid-Amerika te steunen, waarbij bomen worden geplant. Bomen hebben immers de goede eigenschap dat ze CO2 uit de lucht opnemen. Zo zijn er wereldwijd nog veel meer projecten die CO2-uitstoot compenseren door CO-2 opname. Bij sommige energieleveranciers kun je zelfs kiezen welk duurzaam project je wilt steunen met jouw keuze voor CO2-gecompenseerd gas.

Bij CO2-gecompenseerd gas gebruik je nog steeds aardgas, een energiebron die ooit een keer opraakt, en komt er ook nog steeds CO2-vrij. Toch is deze groene versie beter voor ons klimaat dan wanneer je kiest voor het grijze aardgas waarvan de CO2-uitstoot niet gecompenseerd wordt.

Biogas

Bij biogas is er geen sprake van aardgas. Biogas ontstaat door de vergisting van GFT-afval, modder, koeienmest, rioolslib en andere natuurlijke grondstoffen. Die grondstoffen noem je biomassa. Het gas dat uit de vergisting ontstaat, is niet meteen klaar voor gebruik. Eerst wordt er nog koolmonoxide uit het gas verwijderd, waarna het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas en het via het energienet kan worden getransporteerd naar woningen en bedrijven.

Controle op biogas

Wie kiest voor biogas, wil ook zeker weten dat het groen geproduceerd is. Daarom controleert Vertogas, onderdeel van de landelijke netbeheerder Gasunie, of producenten van biogas het daadwerkelijk duurzaam produceren. Is dit het geval, dan krijgt de producent een certificaat en mag het verkocht worden als biogas.

Controle op compensatie van CO2-uitstoot

Ook voor het compenseren van CO2-uitstoot bestaan certificaten. Meestal kopen energieleveranciers certificaten bij een organisatie die projecten in het buitenland steunt of opzet, waarmee CO2-uitstoot wordt voorkomen of gecompenseerd. Goldstandard is zo’n organisatie die zich hiermee bezighoudt en heeft het strengeste internationale keurmerk. Per certificaat wordt een ton CO2-uitstoot voorkomen of gecompenseerd. Een energieleverancier kan net zoveel certificaten kopen als hij wil om de CO2-uitstoot van zijn klanten te compenseren.

Zelf kun je ook checken of de energie van jouw leverancier echt groen is met de groene stroom-checker.

Kies jij voor groen gas?

Ook al is CO2-gecompenseerd gas minder duurzaam dan biogas, omdat er nog steeds CO2 vrijkomt en de gebruikte aardgas ooit een keer opraakt, toch is het een duurzame keuze. Je vindt een energiecontract met groen gas eenvoudig via online energie vergelijken. Daar kun je filteren op 100% groen. Zo zie je ook welk duurzaam energiecontract voor jou het voordeligst is.