HANDIG
Huiswerkhulp
Verdien 3.000 euro per jaar
Je eigen kind begeleiden bij het huiswerk scheelt geld en schept een band.
QUOTE
Op de basisschool begint het huiswerk. Eerst met de bordrij, dan de topografie. Jonge kinderen moeten spreekbeurten voorbereiden en werkstukjes maken. Op de middelbare school komt er veel meer op ze af. Tekst uit een schoolboek doorlezen is één ding. Een hoofdstuk, laat staan een heel boek leren is iets heel anders. Hoe krijg je al die informatie in je hoofd? Er komen andere talen op het programma. Engels, Duits, Frans en soms Latijn en Grieks. Woordjes leren, stampen, grammatica doorgronden. Dan de wis-, schei- en natuurkunde en tegenwoordig de informatica.
Puberhersenen
Kinderen zitten, als het goed is, op het schoolniveau dat bij hen past. Met een beetje werken moeten ze het aankunnen. Alleen wordt er tegenwoordig veel meer verwacht van hun zelfstandigheid en organisatievermogen. Terwijl uit recent onderzoek naar puberhersenen steeds duidelijker blijkt, dat jongeren het kunnen organiseren nog moeten ontwikkelen. Het vooruit denken en plannen vindt plaats in de prefrontale cortex en die, zo blijkt nu, is pas rond het 23e jaar volgroeid. Dus kinderen moeten, vooral op de middelbare school, structureel hun werk plannen en organiseren, terwijl ze daar nog niet goed in zijn. Daar komt veel wrijving uit voort tussen kinderen, school en ouders. Sommige ouders zijn de matige resultaten en de reprimandes van school zo zat dat ze op zoek gaan naar huiswerkbegeleiding.
Betaalde huiswerkbegeleiding
Voor 450 euro per maand kun je naar een naschools huiswerkinstituut. Sinds enige tijd kunnen kinderen ook online begeleid en overhoord worden. Kost een kleine 250 euro per maand. Zie ook http://huiswerkbegeleiding.startpagina.nl/ Er zijn cito- en examentrainingen die 400 euro voor 4 dagen kosten.
Zelf doen scheelt
Wanneer je als ouder helpt bij het organiseren van de studie, ben je meer betrokken bij het leven van je kind in deze eigenlijk cruciale fase. Het is niet makkelijk, maar je bouwt een enorme band op. Bij één van onze zonen hebben we als ouders in het examenjaar de vakken verdeeld. Soms was uitleg nodig, vaak hulp bij het plannen. Soms kwamen er vrienden mee naar huis die toch ook wel graag die lastige wiskunde onder de knie wilden krijgen. Die hadden dan kennelijk van zoon gehoord dat er bij ons thuis thee en uitleg te krijgen was.
Tekst: Marieke Henselmans. Illustratie: Gijs Henselmans