Schoon met soda en citroen

citroen

De meest vuile klusjes worden lekker schoon met eenvoudige middelen als soda en citroen. Genoeg maakte hierover al eens een uitgebreid schoonmaakdossier. Hieronder vindt je vast een aantal handige tips voor een schoon huis zonder een uitpuilende aanrechtkast vol chemicaliën. Heb je zelf ook een schoonmaaktip? Deel hem hier en maak kans op één van de 30 gratis poetspakketten van Eco-warenhuis Waschbär.

Azijn

  • Voorkom schimmelvorming in de broodtrommel door deze kruimelvrij te maken en af te nemen met een vochtig doekje met water en azijn.
  • Maak ruiten schoon met water met daarin een flinke scheut schoonmaakazijn. Wrijf de ruiten vervolgens droog met een prop zwart-wit krantenpapier.
  • Linoleum is een zeer duurzaam product, milieuvriendelijk en het blijft heel lang goed. Het is wel duur en vergt wat onderhoud. Speciale schoonmaakproducten voor linoleum zijn behoorlijk prijzig. Zo voorkom je dat linoleum brokkelig wordt: meng een liter azijn met een liter olie en wrijf daar de vloer mee in. Linoleum laat je weer glanzen door het in te wrijven met een mengsel van een liter melk en een liter water.

Gereedschap

Met een blokje puimsteen (te koop bij de drogist, bij de voetverzorgingsproducten) kun je kalk- en urinesteenaanslag in de toiletpot voorzichtig wegschuren zonder het porselein te beschadigen. Het is een tijdrovend klusje dat je niet met blote handen moet doen, maar met rubberen handschoenen voor de hygiëne.
Met een dikke, stompe naald kun je overal in huis opgehoopt vuil in kleine richeltjes en kiertjes wegschrapen. Let op: niet in een vochtige ruimte bewaren, dan gaat hij roesten.

Groene zeep

Vermengd met wat koffieprut maakt groene zeep de meest smerige handen (bijvoorbeeld met smeerolie) makkelijk schoon.

Soda

Leg in een pan je zilver op een laagje aluminiumfolie, giet er heet water en wat soda op, dan bruist het zilver schoon. Daarna even afspoelen.

Unusual suspects

  • Kunstgebittabletten zijn geschikt om de wc mee schoon te maken. Los ze op en laat ze een nacht intrekken.
  • Afvoerleidingen van bad of douche met zeepresten worden weer schoon als je een aantal vaatmachinetabletten oplost in ongeveer een liter heet water en het mengsel door het afvoerputje giet.

Zelf schoonmaakmiddelen maken

Schuurmiddel:

Met hardhandig grondig schuren beschadig je snel je meubels en planken en dan trekken ze juist weer sneller vuil aan. Mildere schuurmiddelen zijn zuiveringszout, kristalsuiker en tafelzout. Vermeng een van deze producten met water tot een vloeibaar papje. Hoe dikker, hoe meer schuurkracht.

Zilverpoets:

Een papje van verpulverd wit (bord)krijt met wat water. Bij de drogist is ook speciaal krijtpoeder te koop.