De gemiddelde Nederlander gebruikt 128 liter leidingwater per persoon per dag. Vijf liter wordt gebruikt voor eten en drinken. Met de rest wordt gedoucht, de wc doorgespoeld en worden de planten besproeid. Om maar meteen eerlijk te zijn: door te besparen op water spaar je geen spectaculaire bedragen uit. Ons drinkwater van topkwaliteit kost nog geen 2 cent voor een emmer met 10 liter.
Verdien 490 miljoen euro per jaar (met z’n allen) door minder water te gebruiken.
Waterbespaarvoordelen
Toch spreekt het verstandig omgaan met water bij veel mensen tot de verbeelding. Aan de andere kant van de wereld is er een schreeuwend tekort aan schoon water. En besparen op water is ook beter voor het milieu. Dus:
- Plaats een regenton. Ze zijn voordelig te vinden op Marktplaats. Zet hem op een stapel stenen, zodat de gieter makkelijk onder het kraantje past.
- Zet je vaatwasser standaard op de ecostand en draai alleen met een volle machine
- Als een regenton niet mogelijk is: er bestaan reservoirs (de zogenaamde ‘raintainer’) die, ook op een balkon, op regenpijpen van 7 tot 10 cm doorsnede gemonteerd kunnen worden. De container heeft een overstort: zodra het reservoir vol is stroomt de regen weer verder door de pijp. Als veel mensen water uit de regenpijp opvangen zal het riool minder vaak overstromen.
- Gebruik een watersparende douchekop.
- Zorg voor een bespaarknop in het toilet .
- Je kunt de hoeveelheid spoelwater van het toilet eenvoudig verminderen door een baksteen in het reservoir te leggen. Let goed op dat de steen geen bewegende delen raakt.
- Zet standaard een teiltje in de gootsteen. Terwijl je wacht op warm water kun je het koude water daarin opvangen.
- Als iedereen in Nederland één minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water = 490 miljoen euro.
Tekst: Marieke Henselmans.