Je koffer pakken met Marie Kondo

Nooit meer een rommel in je koffer of weekendtas. Met deze handige manier van inpakken berg je al je spullen super netjes op.

Thuis pak je je koffer of weekendtas netjes in, maar na drie dagen vakantie zit je al met een rommelige berg kleding. De stapeltjes die je thuis had gemaakt, trek je al snel uit elkaar als je op zoek gaat naar een paar sokken. In buitensportwinkels kun je zakjes of etuis kopen die je helpen om je spullen wat netter in te pakken. Een zakje voor je shirts, een zakje voor je ondergoed. Maar er is een handigere manier. Een paar jaar geleden ontdekte ik dat je de opruimmethode van Marie Kondo kunt gebruiken voor je bagage.

Ruimtebesparend

Wat houdt die methode in? Kleren gaan niet op een stapel, maar je vouwt alles tot pakketjes die je rechtop in een lade, bak of doos zet. Je ziet in een oogopslag wat je hebt en er zijn geen stapels meer die instorten als je iets van onderop pakt. Ook gladde kleding, zoals sportkleding, kun je netjes opbergen. Het is ook nog eens ruimtebesparend. Omdat de kledingstukken tegen elkaar staan worden ze samengedrukt. Van Marie Kondo moet je wat ruimte laten in de dozen, want het is ‘zielig’ voor een trui als die wordt platgedrukt. Maar bij het pakken van de bagage is flink aanstampen juist handig.

Vouwen

Hoe helpt de methode van Marie Kondo je bij het pakken van je spullen? Zoek eerst dozen of bakken, liefst van verschillende formaten, die in je koffer of tas passen. Zelf gebruik ik bakjes van Ikea die ik ook thuis in mijn kledingkasten heb staan. Vouw je kleding en zet die rechtop in deze dozen. Als je wilt weten hoe het vouwen precies gaat, bekijk dan deze tutorial van Marie Kondo. Grote kledingstukken zoals een jas of fleece, passen waarschijnlijk niet in de dozen. Als alle bakken in je koffer of tas staan, kun je dit soort grote stukken er los bovenop leggen.

Snel in- en uitpakken

Je zult zien dat er veel meer in je tas past. Nog een voordeel is dat je met deze manier van pakken razendsnel je spullen netjes en overzichtelijk kunt in- en uitpakken. In een hotel, huisje of tent kun je de dozen met alle spullen erin in een kast of op de grond zetten. Als je vertrekt stop je alles in een paar tellen weer in je tas.

Packing hacks

Nog meer slimme bagagetips? Bekijk dit filmpje met 12 ‘packing hacks’. Of lees dit artikel over een minimalistische vakantie-outfit op Moeders Minimalisme.