Herfst betekent appels! De oude boom in mijn volkstuintje geeft denk ik wel meer dan duizend vruchten. Het oogsten is een feestje. Maar zoveel appels, wat doe je ermee? Naast direct consumeren zijn er nog vijf manieren om appels te verwerken. Ook handig voor wie een appelboom adopteert, of voor wie groot inkoopt nu de appels goedkoop zijn.
De appels in mijn moestuin zijn van het ras Alkmene. In de handel kom je deze appel zelden tegen, omdat hij relatief kort houdbaar is. Afgezien daarvan zou driekwart van mijn appels de winkel niet halen. Aangevreten door de vogels, bewoond door wormpjes, rot of te klein. Verder heb ik een paar Siamese appels en wat appels met een bochel. Zelf vind ik die het leukst, maar ik vrees dat ze een officiële fruitkeuring niet doorkomen. Ik zit dus elk jaar met een gigantische berg beperkt houdbare appels. We eten thuis heel wat appels uit de hand en delen veel uit, maar nog altijd blijft er veel over, vooral exemplaren met een vlekje of een wormpje. Wat kun je ermee?
Vers verwerken
Het liefst consumeren we de appels zo snel mogelijk. Ze horen bij de smaak van dit seizoen, net als de bramen en frambozen. We maken af en toe een appeltaart en persen elke dag vers appelsap. Voor dat laatste hebben we ooit een eenvoudige en niet zo dure sapcentrifuge gekocht. Het sap is heerlijk: natuurtroebel met een zacht schuimlaagje. Verder doen de appeltjes het goed in de havermout en de yoghurt, of (gebakken in wat boter) op brood.
Naast vers verwerken, zijn er nog 4 verwerkingsmethodes waarmee je appels kunt conserveren:
1. Appelmoes maken
Appelmoes maken is één van de makkelijkste manieren om je appels te conserveren. Het meeste werk is het schillen en in stukjes snijden van de appels, maar dat geldt voor de meeste verwerkingsmethodes. Per kilo appels voeg je een eetlepel suiker, 100 ml water, een scheutje citroensap en naar smaak een theelepeltje kaneel toen. Laat alles in een pannetje ongeveer een kwartier pruttelen. Voor gladde appelmoes haal je de staafmixer door de pan, maar je kunt de appels ook heel laten of lichtjes fijndrukken met een vork of stamper. Doe de moes in brandschone glazen potjes met twistdeksel (hergebruikte potjes van jam, groenten of sauzen), zet ze even op de kop en laat ze daarna rechtop afkoelen.
2. Stroop maken
Van vers geperst appelsap kun je stroop maken. Eerst zeef je het sap, daarna laat je het (uren) inkoken tot het stroop wordt. Het leuke is dat je niets hoeft toe te voegen. Het ingedikte sap is zoet van zichzelf. Stroop is ook dé manier om van een enorm overschot aan appels af te komen. Een liter appelsap levert maar 100 ml stroop op. Een goed recept vind je op de website van Landleven.
3. Drogen
Een andere manier om je appels geheel naturel te verwerken, is drogen. Daar zijn allerlei manieren voor. Meestal boor je het klokhuis uit de appel en snijd je de vrucht daarna in ringen. Die ringen kun je om een stok schuiven en boven een kachel of radiator laten drogen. Het kan dagen duren tot de appeltjes mooi droog zijn. Je kunt de ringen ook langzaam en op lage temperatuur in de oven drogen: ongeveer 6 uur bij 70 graden. Voor grotere hoeveelheden is een droogkast of voedseldroger aan te bevelen. Het is een aanschaf, maar je kunt er allerlei soorten fruit en groenten in drogen. Op de site van Diana Stek lees je hoe zo’n kast werkt.
4. Invriezen
Net als veel ander fruit kun je ook appels invriezen. Daarvoor snijd je ze eerst in partjes. Appels worden snel bruin in de vriezer, waardoor ze er onaantrekkelijk uitzien. Je kunt dat enigszins voorkomen door de partjes voor het invriezen 20 minuten te weken in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op een liter water.
5. Verwerken tot cider
Lekker, appelcider! Helemaal als je het zelf maakt natuurlijk. In een eerdere editie van Genoeg (nummer 122) staat uitgebreid en stap voor stap beschreven hoe je zelf cider maakt van je appeloogst. Download de pdf van dit artikel via onderstaande knop.
Afbeelding boven artikel: Nathan Hulsey via Unsplash.