Kies ik gezond? Nee, verrassend vaak niet

De nieuwe Kies ik gezond-app van het Voedingscentrum is onmenselijk streng, maar legt wel de vinger op de zere plek: we moeten terug naar de basis.

Is pindakaas gezond? En is er verschil tussen het ene en het andere merk? Het Voedingscentrum heeft een app gemaakt die je al in de supermarkt het antwoord kan geven. Je scant de barcode en direct zie je of een product in de Schijf van Vijf staat, en waarom wel of niet. Ook kun je producten vergelijken. Blijkt er teveel zout te zitten in de ene pot pindakaas, dan kun je zien of er een gezonder alternatief is. Verreweg de meeste producten die je in de supermarkten vindt, staan in de app. Alleen het assortiment van Lidl en een deel van het assortiment van Aldi ontbreken nog.

De app is meedogenloos. Dat drop, tiramisu en satésaus niet in de Schijf van Vijf staan, had je zelf ook kunnen bedenken. Maar dat bijvoorbeeld Brinta Ontbijt en Biologische doperwtjes uit een potje niet door de keuring komen, is een verrassing. Allebei de producten bevatten teveel zout, zegt de toelichting. Het geringste snufje zout of het kleinste beetje suiker zorgt ervoor dat een product buiten de Schijf valt. Ook alle ‘witte’ en zelfs lichtbruine etenswaren vallen erbuiten. Geen ‘gewone’ spaghetti, witte rijst of bruinbrood, maar volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst.

Het is af en toe schrikken, maar eigenlijk ook weer niet. Wat de app vooral laat zien, is dat het goed is terug te gaan naar de basis. Meer verse producten dus en minder bewerkt voedsel. Aardappelen in plaats van puree uit een pakje, zelf saus maken van verse tomaten. En verder minder zout, verzadigd vet en suiker gebruiken. Het komt in de buurt van wat de Amerikaanse voedingsjournalist Michel Pollan ons al jaren vertelt: Eet niks wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Hoewel het Voedingscentrum soms juist voorkeur heeft voor fabrieksvoedsel. Zo komt grootmoeders roomboter niet door de selectie, moderne fabrieksmargarine wel.

Zoals met elk advies, is het goed je gezonde verstand te blijven gebruiken. Gebruik je weinig zout, dan is een product met wat zout erin heus zo erg niet. En chips zijn de duivel niet, als je ze maar af en toe eet. De ‘kies ik gezond’-app is vooral een goed hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in de samenstelling van supermarktvoedsel en bewustere keuzes te maken.