Ooit gehoord van limonadesiroop gemaakt van vlierbloesem? In Nederland is het lastig te krijgen. Gelukkig is het heel makkelijk zelf te maken. In mei en juni is het er precies de tijd voor, want dan staat de vlier weer in bloei.
Nodig:
- Ongeveer dertig grote vlierbloesemschermen
- 1 liter water
- 2 kilo suiker
- 2 citroenen
- 40 gram citroenzuur (verkrijgbaar bij de apotheek)
- * Glazen potten / flessen die goed zijn af te sluiten
Zo maak je vlierbloesem limonadesiroop
Kook het water met de suiker, tot de suiker goed is opgelost. Ontdoe de vlierbloesemschermen van zijn stokjes. Leg de bloesem in grote glazen potten met twee citroenen in schijfjes erbovenop. Giet het suikerwater bovenop de vlierbloesem. Laat dit mengsel twee tot vier dagen staan, liefst in de zon. Roer het mengsel af en toe om. Warm na twee tot vier dagen dit mengsel een beetje op, daardoor wordt het wat dunner en kan het makkelijker door de zeef. Vang het vocht op, dat is de siroop. Los er de 40 gram citroenzuur in op. Giet de siroop in goed schoongemaakte, liefst uitgekookte flessen, die goed zijn af te sluiten.
Tip: Gebruik het als siroop: giet een laagje in een glas en doe er water bij. Heel bijzonder.
Vraag via twitter: hoe herken je de gewone vlier? Er is toch een soort vlier die giftig is?
Genoeg weet raad: De gewone vlier – Sambucus Nigra – is makkelijk te herkennen aan de vlakke witte bloesemschermen, zie de bovenste foto.Op de onderste foto zie je de bloesem van de kruidvlier (Sambucus ebulus). De bloemetjes staan verder uit elkaar en vormen een boller scherm dan bij de gewone vlier. In Nederland staat de kruidvlier op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en sterk afgenomen.De bladeren, vruchten en zaden van de kruidvlier bevatten de glycosiden sambunigrine en prunasine en zijn daarom giftig. Bron: Wikipedia.