Recept voor luie bakkers: brood zonder kneden

Er gaat niets boven de geur en de smaak van zelfgebakken brood. Maar zelf brood bakken op ambachtelijke wijze is toch een heel gedoe? Welnee, vergeet het kneden en gebruik je koelkast: zo maak je heerlijk brood in minder dan vijf minuutjes, de gist en de tijd doen het werk voor je. 

Recept: Annelies van Thienen | Foto’s: Elaine McCardel /The Italian Dish

Genoeglezeres Annelies van Thienen schreef naar de redactie: ‘Sinds januari bak ik mijn brood met de ‘brood-zonder- kneden’-methode. Het bespaart tijd, moeite, afwas en de broden worden prachtig, alsof ze zo bij de Franse bakker vandaan komen. De variatiemogelijkheden zijn legio. Dit is zo spectaculair. Ik denk dat veel mensen er net zo blij mee zullen zijn als ik’.

Nieuwsgierig geworden vragen we  Annelies om meer informatie. Ze antwoord enthousiast: ‘Op Youtube vond ik een aantal filmpjes van Jeff Hertzberg en Zoe Francios: Artisan bread in 5 minutes a day en Healthy bread in 5 minutes a day (volkorenbrood). Zij hebben met hun filmpjes en boeken de methode van ‘brood zonder kneden’ in Amerika populair gemaakt, maar in mijn omgeving had niemand er nog van gehoord. Het bakken op deze manier  is zo eenvoudig om te doen, en het wordt zo lekker en mooi, dat ik sinds ik begon, in januari, geen brood meer gekocht heb. Zulk lekker brood is nergens te koop!’

Recept van Annelies

Download hier het recept met foto’s: brood zonder kneden

Ambachtelijk brood zonder kneden

Amerikaans meel neemt meer water op dan Europees meel, dus Annelies heeft het Amerikaanse recept aangepast. 

Nodig voor 4 broodjes:

  • 890 g (ongebrleekte) tarwebloem
  • 1 1/2 koffielepel gedroogde gist (bij sommige molens en Turkse winkels in een voordelige verpakking te koop)
  • 1 1/2 koffielepel zout (of meer of minder zout naar smaak, probeer het zelf uit)
  • 580 g of ml warm (maar niet heet) water
  • gedroogde gist, zout, gewoon tarwemeel en water

Verder:

  • Een plastic emmer of doos met deksel die in je koelkast past, met een inhoud van ongeveer 6 liter
  • Een stevige houten spatel om te roeren
  • Een pizzasteen voor in de oven (zie tips), om je broodje op te bakken

Doe alle ingredienten bij elkaar in je plastic bak en roer het even door elkaar tot alle bloem nat is. Dat is alles, meer werk maakt het niet beter. Je hebt dan een slordige en vrij natte massa. Zet dat afgedekt, maar niet luchtdicht afgesloten, (gassen van het gisten moeten er uit kunnen) zo’n twee uur op het aanrecht om te rijzen. Als het rijst en weer inzakt is er niets aan de hand.

Zet de plastic bak dan afgedekt – maar niet luchtdicht afgesloten – minstens een nacht in de ijskast, daar wordt het hanteerbaarder van en de smaak ontwikkelt er van. Dit mengsel is in de koelkast veertien dagen houdbaar en is genoeg voor vier broodjes.

Als je wilt bakken vorm je een brood door met bebloemde handen een stuk deeg uit de bak te nemen, ongeveer zo groot als een grapefruit. Je snijdt of knipt het deeg los (zie foto). Met bebloemde handen vorm je snel een bal, zonder het deeg te kneden. Dit duurt ongeveer 20 seconden. Dat is heel even oefenen: Bekijk dit filmpje even: http://tiny.cc/2lwp1w. Het deeg moet nu eerst rijzen op een plank of plaat die bedekt is met een velletje bakpapier, zodat het deeg niet vastkleeft en je het er later met papier en al af kunt schuiven, de oven in. 

Het rijzen duurt zo’n 40 minuten en zo lang duurt het ook om je oven heet te krijgen, dus zet de oven op tijd aan op 230 graden, met een pizzasteen op het rek in het midden en een metalen braadslede of iets dergelijks op de bodem van de oven. Als het broodje mooi gerezen is bestrooi je het met meel en maakt er met een scherp kartelmes snel een paar ondiepe sneden in om het het beter te laten rijzen in de oven. Laat het broodje op de pizasteen in de oven glijden en giet een beker kokend water in de braadslede op de bodem van de oven. Sluit snel de ovendeur, zodat de hitte en de stoom niet kunnen ontsnappen. Bak het broodje in ongeveer een half uurtje gaar en bruin.

Broodbaktips 

Hoe heter hoe beter

De meeste ovens worden niet heter dan zo’n 230 graden. Een beetje heter is fijn, maar met 230 graden lukt het ook. Zet de ventilatie en de bovenwarmte uit. Is bij uw oven geen afzonderlijke regeling van onder- en bovenwarmte mogelijk, dan laat u gewoon beide aan. 

Even kloppen

Een gaar brood klinkt hol als je op de bodem klopt. Laat het brood afkoelen op een rekje.

Pizzasteen voor een prikkie

Bij het broodbakken is het erg belangrijk dat het deeg in de eerste bakfase genoeg onderwarmte krijgt. Dat wordt mogelijk door gebruik van een pizza- of broodbaksteen. Daardoor rijst het deeg snel en zo wordt verhinderd, dat het brood te vlak wordt. Als je geen pizzasteen hebt kun je ook een chamotte tegel gebruiken, die zijn voor ongeveer 15 euro te koop bij onder andere groenebouwmaterialen.nl

Weinig afwas

Je hoeft de plastic bak niet af te wassen als je deeg op is, je begint meteen opnieuw in dezelfde bak, de restjes zijn goed voor de smaak.

Pizza

Dit deeg is ook heel fijn om zelf pizza te bakken.

Dit artikel verscheen in Genoeg 98