Geraniums stekken


HANDIG- Tuin

Geraniums stekken

 

Augustus is de maand waarin ik mijn geraniums stek voor volgend jaar. Gratis een hofje vol weelde, elke zomer weer. Ik houd van het boerenrood, maar stek ook wat roze en wit.

 

De roze geraniums stekte ik stiekem tien jaar geleden op een boerderijtje.

Het zijn ‘herinneringen-geraniums’. De roze geraniums stekte ik stiekem tien jaar geleden op een boerderijtje. En de witte kwamen in een prachtige mand die we kregen van een bank bij de oprichting van de Stichting Consuminderhuis Ons Genoeg. Die draagt ons een warm hart toe. De geraniums, en de kinderen daarvan, deden het prima. De dieprode zijn van een woensdagvriend van ons huis.

Terug naar de stekken…

GeraniumtoppenHet is niet gemakkelijk om zomaar te knippen van die mooie grootse planten. Maar het moet nu eenmaal en achteraf valt het wel mee.

Knip toppen van de plant in de lengte (foto) en haal de onderste blaadjes en de bloemen weg. Leg de stekken kleur-bij-kleur en verwissel ze niet.

Potten vullen

Potjes_gevuld_met_potgrondVul plastic bloempotten met gewone goedkope potgrond en druk goed aan. Ik neem hiervoor vierkante potten zodat er zes in een plastic bak passen. Onze bakken kregen we van de slager op de hoek, maar misschien heeft u andere potten en  bakken.

Waarom die bakken? Met water geven, giet u gewoon onderin de bak en dan komt het goed. Bovenin de potten water gieten, brengt snel rot. En het is teveel werk.

kleurmarkering_voor_geraniumpottenDe stekken in de potten steken en op elke pot met permanent marker op afplakband (voor verfklussen) de kleur schrijven van de geranium. Dat voorkomt volgend jaar vreemde kleurcombinaties bloemen als u drie planten samen in een pot zet. Houd er rekening mee dat één op de tien planten het niet haalt, dus stek royaal.

Gieten

bakken_met_geraniumstekkenGiet de eerste keer op droge potgrond bovenop de potten en onderin de bak zodat alles goed nat is, en de droge aarde onderin de bloempot het water op kan nemen. Op zes potten gebruik ik 1 liter water.

De potten staan in een laagje water… Laat ze nu een week met rust.  Dan weer water geven: voor zes plantjes een grote beker onderin de bak gieten en dat eenmaal per week herhalen op dezelfde dag. Dat is net genoeg om niet te hard te groeien.

Vorstvrij

De geraniumstekken niet te warm zetten. Dus niet in de volle zon, maar ook niet op een donkere plek.

U zou de geraniumstekken op een logeerkamer kunnen zetten vlakbij het raam, of in een serre of andere ruimte waar niet gestookt wordt, maar waar het wel vorstvrij is. Zet ze nooit  in een verwarmde kamer want dan groeien ze te hard.

In het consuminderhuis is het de hele winter door net vorstvrij omdat er een consumindermens aan de (verwarmings)knoppen staat. Op de dagen dat het consuminderhuis open is en de verwarming aan is, is het riant 15 graden en in de ‘kringruimte’ 19 graden, dus wees gerust: we lijden geen kou.

 

Oude planten

De oude planten laat ik gewoon staan. Die sterven bij de eerste vorst. Vroeger sjouwde ik de zware potten de zolder op, maar dat is niet meer nodig met elk jaar jonge planten.

De potgrond wordt hergebruikt en in de moestuin gekieperd als de bladeren van de heesters en de bomen zijn gevallen en verspreid liggen over de grond. Een laag potgrond erop houdt het blad vast en bevordert de compostering.

 

Annemiek van Deursen

Initiatiefnemer en drijvende kracht achter het consuminderhuis Ons Genoeg in Landgraaf

 

tips_2670