Pompoenterrine voor de vogels

gevulde pompoen

Annemiek van Deurssen maakte een decoratieve ‘soepterrine’ van een met vet en zaden gevulde pompoen. Staat leuk in de tuin en je helpt de tuinvogels de winter door.

Nodig

– Een ronde pompoen

– Frituurvet

– Vogelzaad

– Decoratie naar keuze

Zo maak je de pompoenterrine:

1. Snijd het deksel mooi recht van de pompoen en hol deksel en pompoen uit tot een buitenrand tegen de schil van ongeveer 5 centimeter.

2. Smelt enkele blokken frituurvet. Ik nam vier blokken en twee kilo gemengd vogelzaad voor het ‘soepje’. Laat het gesmolten vet afkoelen totdat het net nog vloeibaar is en meng het zaad door het vet met een houten lepel.

3. Vul de uitgeholde pompoen met de substantie.

Decoreren

Ik decoreerde de terrine met een gedroogde kroon van een zonnebloem met zaad en wat pompoenpitten. Het deksel zette ik schuin tegen de pompoen en het geheel kreeg een plekje op de tuintafel, op een ‘dienblad’ gemaakt van een stukje gaas omzoomd met een bundeltje gesnoeide twijgjes.

TIP: zit- en snackplankje

Open een conservenblik aan weerskanten zodat er een kokertje ontstaat. Vul het blik met het zelfde vet- en zaadmengel als de pompoenterrine. Bind het op een plankje of bamboe stok die langer is dan de conservenkoker. Zo hebben de vogels aan beide zijden van de koker een ‘zitplekje’ waarop ze rustig kunnen eten. Hang de koker in een boom.

Tekst en foto’s: Annemiek van Deurssen