Bloemen brengen kleur, geur en vrolijkheid in je huis. Maar hoe natuurlijk zo’n boeketje soms ook lijkt, het is niet altijd milieuvriendelijk. Met deze tips kun je genieten van écht groen op tafel.
Als je eens per week een bos bloemen koopt van de meest verkochte soort, rekent Milieu Centraal voor, dan zorgt dat in een jaar voor net zoveel CO2-uitstoot als een autorit van Amsterdam naar Bordeaux en terug. Behalve het klimaat belast het ook het milieu, want voor de teelt van een gemiddeld bosje bloemen zijn bestrijdingsmiddelen, meststoffen en water nodig.
Je kunt ervoor kiezen om nooit meer bloemen in huis te zetten, maar er zijn ook andere manieren om van een boeketje te genieten zonder dat je er het milieu mee belast.
Milieu Centraal adviseert om bloemen van het seizoen te kiezen, liefst van de volle grond. Dat zijn narcissen in de lente, zonnebloemen in de zomer en chrysanten in de herfst. Ook kun je kiezen voor potplanten met bloemen, die veel langer meegaan. Biologische bloemen hebben een EKO-keurmerk. Ze worden gekweekt bijna zonder kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. EKO stelt echter geen eisen aan het energiegebruik. Bedenk dus dat biologische bloemen die per vliegtuig geïmporteerd worden voor een klimaatbelasting zorgen. De beste keuze zijn biologische seizoensbloemen uit Nederland of omringende landen.
Bloemen uit eigen tuin zijn er niet altijd in overvloed, maar met wat creativiteit kun je toch zorgen dat er altijd iets moois op tafel staat
Als je net als wij gek op groen bent, kun je ook je eigen bloemen kweken. Het is net zo dankbaar als groenten uit eigen tuin. Goudsbloemen bijvoorbeeld doen het altijd goed, zelfs in het allerkleinste tuintje of in een pot op het balkon. Heel dankbaar is lathyrus, want hoe meer je plukt, hoe uitbundiger deze klimmers gaan bloeien. Als je zelf kweekt heb je alles zelf in de hand. Je kunt biologisch zaad gebruiken en zelfs je eigen zaad winnen. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest kun je laten staan.
Bloemen uit eigen (moes)tuin zijn er niet altijd in overvloed, maar met wat creativiteit kun je toch zorgen dat er altijd iets moois op tafel staat. In een Brabants bloemenwinkeltje maakten we een paar jaar geleden voor het eerst kennis met het ‘koffieboeketje’. Het was een piepklein bosje bloemen voor in een mini-vaasje op de koffietafel. Schattig waren ze, en het bewijs dat je ook met weinig iets groots kunt maken.
Een mooie vaas of pot kan al wonderen doen. Met ‘s winters een paar takken erin, heb je al snel een sfeervolle compositie. Heel vroeg in het voorjaar kun je wat enkele bloemen in losse vaasjes zetten. En gebruik ook eens wat minder voor de hand liggende dingen. Kruiden, een tak met nog onrijpe bramen of snoeiafval. Van klimop bijvoorbeeld kun je een krans vlechten waar je wat bloemen op bessen in steekt. En vergeet onkruid niet, uit je tuin of uit een berm. Wees met het laatste wel voorzichtig, want als we met zijn allen lukraak gaan wildplukken, kan straks niemand meer genieten van die mooie klaprozen of pinksterbloemen langs het fietspad.
Stiekem vinden we een rommelig boeketje van bij elkaar geraapte bloemen en blaadjes mooier dan wat je doorgaans in de winkel ziet. Je hebt gelijk als je opmerkt dat zelf geplukte boeketten doorgaans minder lang meegaan dan professioneel gekweekte boeketten. Maar het afval ervan kan terug naar de natuur: op de composthoop om over een aantal maanden voeding te geven aan nieuwe bloemen.