Tuintips


Teeltkalender

TIPS – Tuin

Tuintips

 

Tips om lekker, makkelijk en milieuvriendelijk te tuinieren. Ook een goede tuintip? Maak kans op een mooi boek en plaats je tip hier.

Het Vlaamse OIVO (Brussels observatorium voor duurzame consumptie) heeft een slimme teeltkalender voor groenten, planten en bleomen gemaakt. Ik heb hem uitgeprint en opgehamgen. Mooi en handig!

 

Labels voor zaaigoed

Labels voor zaaigoed en groente maak ik van biogarde bekers. je kunt +/_ 10 labels knippen uit een pot, knip er een puntje aan en maak er met de perforator een gaatje in,zodat je de label later met een draadje kunt ophangen aan de plant

Eveline Brak

 

Gratis zaden
Koop in de herfst een pompoen, droog de zaden en je kunt het volgende jaar aan de slag. De zaden kunnen in een “groeizak”, dwz een 20 liter zak potgrond. Het volgende jaar beetje koemestkorrels erbij en dan gaat die zak nog een jaar mee. De zaden die ik niet nodig heb, deel ik uit, of rooster ik met zout water tot pepita’s. 
Een nog betere tip dan een plantje rucola kopen: zoek in wegbermen naar raket, dat is rucola. Het groeit op een arm mengsel in je tuin of bloempot, en bij het laten bloeien van een plantje kun je je hele tuin vol krijgen. 
Voor “gratis” eten: de onvolprezen volkstuin! Een stuk grond van 150 m2 is voldoende voor het hele jaar voor een 4 pers gezin, een huisje of tentje op de tuin maakt er meteen een vakantiebestemming van. De besparing aan groenten uit de winkel en de huur van de tuin vallen in het voordeel van de tuin uit: we “verdienen” er aan. Bovendien: veel gemeenten kennen een bijzondere bijstand in de WMO waardoor huur en lidmaatschap van een volkstuin door DWI betaald wordt.
Irene Onderweegs

Gratis zaden(2)
Bij toeval ontdekte ik de site www.denationaleproeftuin.nl. Hier kun je gratis bloemen- en groentenzaad ruilen (of soms kopen voor een heel kleine vergoeding). Zo kun je van alles uitproberen en er op los experimenteren in je eigen tuin voor heel weinig geld. Het zaad van jouw keuze wordt je in een enveloppe toegestuurd, je betaalt alleen voor de postzegel. Een aanrader!

Ber10

Rabarberplant poten
Poot een rabarberplant; je hebt er weinig onderhoud aan en jaren plezier van. Ze zijn makkelijk te stekken, dus als je geluk hebt kun je een gratis plant krijgen. Ik zie de planten ook wel eens goedkoop bij de Aldi liggen. Rabarber gekookt met suiker is heerlijk als toetje of als bijgerecht. Op internet kun je lekkere recepten vinden van rabarbertaart. Jammie!
Alie Siersema·

meloenZaai eens iets anders
Heb je groene vingers, of wil je ze graag krijgen? Op deze site zie je hoe je van heel veel soorten vruchten zelf een plantje kan toveren. It’s magic!
http://www.zaaieens.nl/
Angela Wind

Groenten uit eigen voor- of achtertuin
Ook dit jaar vul ik de lege plekken in mijn tuin weer op met groenten of fruit. Op de plek van de uit gebloeide narcissen komen aardappels. In plaats van een nieuwe klimop tegen de muur laat ik er stokslabonen tegenop groeien. Tegen de schutting komen of peultjes of erwtjes (daar ben ik nog niet helemaal uit.) Zoals elk jaar worden in de twee grote potten bij de achterdeur tomaten gezaaid. In de voortuin maak ik een randje met wortels langs het pad. Ik ben benieuwd hoe het eruit zal zien want ik heb het nog niet eerder geprobeerd. Aardbeien komen in grote hangpotten aan de schuur, de braam wordt verplaatst naar de volkstuin in verband met de ruimte die hij inneemt, maar er komt een framboos voor terug. Alle planten hebben een leuke bloem en zijn groen. Dus leuk om tegenaan te kijken en een heerlijke verse maaltijd uit eigen tuin.
Maaike Teurlings

Gratis groente en thee
Veel wilde planten kun je eten, de bekendste is misschien wel de braam. In de bibliotheek zijn er wel boeken over te vinden. Ik droog bijvoorbeeld brandnetel, vlierbloesem, munt en braam- en frambozenblad. Zo drink ik de hele winter heerlijke, gezonde en gratis thee. Madeliefjes, paardebloem, zuring enz. gaan in de salade. Jam en siroop kook ik van vlierbloesem, lijsterbessen, bramen en wilde pruimpjes. En brandnetelsoep is heerlijk!
Monique Cristiaanse·

Staptegels
Wil je in de tuin prachtige staptegels, ga dan naar een winkel waar ze met natuursteen werken. Daar halen ze vierkante en ronde gaten uit natuurstenen aanrecht bladen voor de spoelbak. Deze ‘restjes’ kan je gratis afhalen.
Mariet Bruggeman

Pimp je tuintegels
Zoals velen had ook ik een saai terras met grauwe betontegels. Nieuwe kopen vond ik zonde, want ook al zijn ze niet zo mooi, ze zijn nog wel in prima staat. Ik heb daar het volgende op bedacht: ik heb mijn tegels geschilderd met een muurverf voor buiten (die is waterbestendig en schrobvast) en bewerkt met een lichtere kleur met de sponstechniek. Vervolgens heb ik mallen gemaakt van een stukje plastic en er patronen op getamponneerd met wat restjes watervaste verf. En ziehier het o zo vrolijke eindresultaat. Een bloementuintje van steen. Zelfs als het regent fleurt het de hele tuin op. Je kunt ook betonverf gebruiken alleen is die niet in alle kleurnuances te mengen.
Vivian van der Veen·

Weg groene aanslag
Meng 1 liter azijn met 4 liter water, doe dit in de hogedrukspuit en spuiten maar. Twee weken wachten en de meeste groene aanslag is verdwenen
Riek Verhoef

Broccoli
Bij de teelt van broccoli ontstaat er in het hart van de plant een grote stronk broccoli.Wanneer je de grote krop uit de broccoliplant snijdt , is het nog niet afgelopen met de oogst. Laat de plant gewoon staan, en zie daar, er ontwikkelen zich zijscheuten waar opnieuw ( iets kleinere) broccoliroosjes uitgroeien. Zo heb je nog een paar weken extra plezier van dezelfde plant!
Pieta Bremer

Makkelijke Moestuin
Op http://www.makkelijkemoestuin.nl·vind je een prachtige beschrijving van hoe je
op iets meer dan een vierkante meter een geweldig leuke moestuin creëert. Je
maakt (van afvalhout of iets anders) een bak van 1.20 bij 1.20. Deze vul je
met een mengsel van compost, vermiculiet en tuinturf en je verdeelt de bak
in 16 kleine vakken. In ieder vak zaai je een andere groente. Ik heb sinds
anderhalf jaar 5 bakken en het levert geweldig veel lekkere groenten op,
terwijl het nauwelijks werk is.
Petra

Stoeptegeltuin
Ik ben onlangs lid geworden van een club voor biologisch tuinieren voor De Kempen/Meierij (Brabant). Zij hebben ook een aantal eenvoudige boekwerkjes uitgebracht, o.a. de stoeptegeltuin. Men gaat uit van oppervlakten van 30 bij 30 cm (maat van een stoeptegel) en de meervouden hiervan wat je kunt zaaien/planten, tijdschema’s in het jaar, wisselteelt enz. Hierdoor kunnen ook mensen die weinig grond hebben of misschien alleen een bloembak op het balkon wat verbouwen. Ik vind het een aanrader. www.groenmoes.nl
Monique van Oort

Gratis rucolaplantjes
Drie jaar geleden kocht ik voor 1 euro een rucola plantje bij de Aldi.
Het plantje zette ik eerst in een pot (buiten) en in de herfst plantte ik
het in een mini tuintje naast de keukendeur op een zonnige plek. Het plantje
overleefde de harde winter(s) en gaf veel rucola. Heerlijk! De plant bloeide
vervolgens prachtig. Ik liet het bloeien en zaad maken en nu komen uit de zaadjes (die zichzelf dus zaaiden) gratis nieuwe rucolaplantjes. Ik kan bijna niet wachten…·
Annemarie Gerritsen

Wespen op afstand houden
Steek in een verse schijf citroen een tiental kruidnagels. Leg het in een klein bakje met lauw water. De meeste wespen blijven uit de buurt.
Jacomien van der Woerd

Zelf kweken
Ik kweek regelmatig zelf paprikaplanten, Spaanse pepers en tomaten op uit het zaad dat overblijft na bereiding van de producten in de keuken. Voor de (kers)tomaten moet je het zaad er nog even uitlepelen of uit (laten) spugen, laten drogen op een velletje keukenpapier en dan is het klaar om geplant te worden: eerst in een bakje met plasticfolie erover, vervolgens verplanten naar bloempotjes. Dit kan gewoon op de vensterbank en is erg leuk voor kinderen.

Bespaar op opbindwerk in de tuin
Veel tuinplanten vallen in de loop van de zomer om. Tenen manden met kapotte bodems worden vaak weggegooid. Zoek die op rommelmarkten of bij de kringloop(je koopt ze voor een prikkie) en zet ze over je planten. Het staat decoratief en het spaart je opbindwerk.
Sannie·