‘Ik hoop dat er over 15 jaar geen verschil meer is en dat dan alle mode op een goede manier wordt geproduceerd.’ Aan het woord is Joke Bom, oprichter van watMooi, de grootste webwinkel voor duurzame mode. Hoe kreeg ze dat voor elkaar? We vragen haar het spreekwoordelijke hemd van het lijf.
Waarom ben je watMooi begonnen?
Na een carrière bij het Ministerie van Justitie gooide ik in 2006 het roer om. Ik wilde de wereld een beetje mooier maken. En daarmee ook een groot publiek bereiken. Het wilde altijd al mensen helpen. Na mijn opleiding heb ik gewerkt bij onder meer het Leger des Heils en het Rode Kruis.
Toen ik begon met watMooi bestond duurzame mode al wel, maar het zag er niet mooi uit. De pasvorm was niet geweldig en de stof voelde stug aan. Maar ik zag toen wel al mogelijkheden voor duurzame mode. Ik wist dat dit noodzakelijk zou zijn om de wereld ècht mooier te maken. Ik startte een webshop, iets dat in die tijd erg vooruitstrevend was. Ik wilde iedereen in Nederland toegang tot duurzame mode geven. Zodat het niet alleen toegankelijk was voor mensen in de stad. In 2006 ging de website live. We waren de eerste op het gebied van duurzame mode. Echt nog als pioniers.
Je koopt zelf in?
Op zoek naar leveranciers kwam ik mensen tegen met passie en toewijding. Die geloofden in hun product en de manier van produceren. Ik zag met eigen ogen hoe de productie van duurzame mode het verschil kan maken in een dorp. Mensen krijgen perspectief door een baan waar ze van kunnen leven. Er worden waterputten gebouwd. De fabriek kreeg genoeg geld om een aparte vrouwen- en mannen-wc te maken. De vrouwen vertelden me dat ze hier zo blij mee waren. Zo konden ze ook eens samen kletsen in een privé omgeving. En toen realiseerde ik me: bij ons in Nederland is zoiets doodnormaal. Met collega’s kletsen op de wc of over vrouwenproblemen praten. Of de keer dat we in Uganda waren en we overal krekels hoorden. Totdat we een dichtbij een katoenkweker kwamen die niet biologisch werkte. Daar was het doodstil. We hoorden geen enkel dier meer. Opnieuw besefte ik toen waarom duurzame mode noodzakelijk is.
De afgelopen jaren zien we gelukkig dat de belangstelling voor duurzame mode toeneemt. Ik hoop dat er over 15 jaar geen verschil meer is. Dat dan alle mode op een goede manier wordt geproduceerd.
WatMooi is inmiddels grootste online winkel in Nederland op het gebied van duurzame mode. Hoe kreeg je dat voor elkaar?
Wij waren in 2006 de eerste shop die online duurzame mode verkocht. Dit gaf ons een grote voorsprong op de webshops die daarna kwamen. We hebben een trouwe schare fans die hun hele garderobe bij ons kopen. De eerste jaren hebben we samengewerkt met goede doelen zoals Proefdiervrij, Plan Nederland en de WSPA. Samen hebben we campagnes opgezet en een exclusief duurzaam campagne t-shirt verkocht. Dit zorgde voor veel naamsbekendheid. Daarna zijn we tijdloze items gaan ontwerpen. Bijvoorbeeld een little black Dress, die vanaf de grondstof tot aan de consument helemaal traceerbaar was. Victoria Koblenko was daarvoor ons boegbeeld. Steeds proberen we nieuwe acties te bedenken, zoals onze Generations lijn: tijdloze mode die je door kan geven aan een volgende generatie.
Voor wie is jullie kleding bedoeld?
Voor iedereen die duurzame mode wil aanschaffen. Maar we proberen ook mensen te bereiken die nog niet bekend zijn met duurzame mode. Dat doen we met advertenties en acties. Ik vind het belangrijk om iedereen te laten zien dat duurzame mode mooie mode is met een uitstekende kwaliteit.
Bij de inkoop let ik ook op de prijs. Ik wil dat watMooi voor iedereen toegankelijk is. Ook grote webshops zoals Zalando gaan zich meer richten op duurzaamheid en ik vind dat super. Want hoe meer mensen met het aanbod van duurzame mode worden bereikt, hoe beter. Maar we merken aan onze klanten dat ze weten dat bij ons duurzaamheid in ons DNA zit. Het is geen marketingverhaal of meeliftten op de trend. Klanten vertrouwen ons, waardoor we nog steeds blijven groeien. En daar ben ik best wel trots op.
Hoe bouw je duurzame garderobe op, heb je tips?
Wat ik altijd doe is na iedere seizoen mijn kledingkast helemaal opruimen. Ik leg alles in stapeltjes op de vloer: Wat is mijn favoriet, zit nog goed en wil ik volgend jaar nog dragen. Wat pas ik niet meer of heb ik gekocht maar draag ik niet graag. Het tweede stapeltje gaat naar mijn vriendinnen, wordt geruild of gaat naar vintage. Dan kijk ik wat ik nodig heb voor het komende seizoen om mijn garderobe weer helemaal up to date te krijgen. Ik maak foto’s met mijn telefoon zodat ik weet wat ik heb en niets dubbel koop. Want ik had één keer in mijn hoofd dat ik een zwart hemdje nodig had en op het einde van het seizoen had ik er acht, omdat ik iedere keer dacht ‘Oh ja, ik heb nog een zwart hemdje nodig…’
En als je dan toch gaat shoppen, probeer dan te kiezen voor een duurzaam item. Zo bouw je langzaamaan je duurzame garderobe op. Het is zonde om je kleding weg te doen die je nu hebt hangen en waar je blij mee bent. Want kleding lang dragen is ook duurzaam!
Meer info: watMooi
Foto: studio 72