Hoeveel eten en drinken gooi jij weg in een week? Oud brood, een zwarte banaan, een restje melk dat over de datum is? Vandaag start de verspillingsvrije week. Doe mee en kijk wat je thuis kunt doen om geen voedsel meer te verspillen.
Natuurlijk gooi je geen eten weg. Bijna niemand zal van zichzelf zeggen dat hij veel verspilt. Toch gooien we met zijn allen heel wat voedsel in de kliko: gemiddeld 40 kilo per persoon per jaar. In heel Nederland hebben we het over duizenden vuilniswagens vol, alleen al van wat we thuis weggooien. Het komt neer op 140 euro. Daarnaast spoelen we ongeveer 57 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet.
Meest weggegooid: Brood en zuivel
We gooien vooral heel veel brood weg, maar ook veel zuivel. We kopen teveel, laten het oud worden of gooien het weg terwijl het nog geschikt is voor consumptie. Melk die over de datum is spoelen we bijvoorbeeld al snel door de gootsteen, terwijl hij in veel gevallen nog prima te drinken is. Als je kijkt hoeveel werk en energie erin zit, is het ontzettend zonde dat goed eten in de afvalbak belandt.
App tegen verspilling
Deze week organiseert Milieu Centraal de Verspillingsvrije Week. Je kunt meedoen door extra te letten op wat je weggooit. Handig daarbij is de app ‘Verspillingsvrije coach’ die je downloadt via Google Play of de App Store. De app geeft je allerlei tips om zuiniger om te gaan met etenswaren. Ook kun je met de app bijhouden hoeveel je weggooit. Als het goed is wordt dat steeds minder. Komt het er deze week niet van? Je eigen moment kiezen kan natuurlijk ook.
10 tips om minder te verspillen
- Weet wat je in huis hebt
- Maak een boodschappenlijstje
- Koop 2 keer per week verse groenten, fruit en zuivel
- Vermijd vers-aanbiedingen als je het niet op krijgt
- Kook op maat (meet vooral rijst, pasta en aardappelen af)
- Bewaar restjes goed zichtbaar en met een duidelijke datum erop
- Introduceer een vaste kliekjesdag
- eet 1 dag in de week uit de vriezer
- Gooi niet zomaar iets weg na de THT-datum, maar kijk, ruik en proef of iets nog goed is
- THT is meestal veel langer houdbaar
Foto: David Cardinez via Pixabay