Erik Franken schrijft regelmatig over zijn werk op Boerderij Wolfslaar. Deze keer heeft hij voor Genoeglezers een aantal verwentips voor je tuin en je planten. Allemaal lekker klimaatbestendig, goedkoop én circulair!
1. Verbeter je bodem met… kattenbakkorrels
Om te zorgen dat je tuin minder snel uitdroogt kun je natuurlijk een sproei-installatie aanleggen, maar veel beter is het om de bodem van je tuin te verbeteren, waardoor de grond het water beter kan vast houden.
Allereerst is humus belangrijk. Het is nu de ideale tijd om je composthoop of wormenbak leeg te maken en te verspreiden over de grond in je tuin.
In tuincentra wordt Bentoniet verkocht als bodemverbeteraar. Bentoniet is een natuurlijk kleisoort. Voor twee kilo betaal je ongeveer € 7.00. Bentoniet zorgt ervoor dat de bodem langer vocht blijft vasthouden. Slimmer is het om een zak natuurlijke kattenbakkorrels (zonder toevoegingen – lees even het etiket) te kopen. Dit is namelijk ook gewoon bentoniet, maar veel goedkoper. Voor 20 kilo betaal je namelijk ook € 7,00. Tel uit je winst!
De combinatie van bentoniet en compost zal ervoor zorgen dat je tuin er langer fleurig en groen zal uitzien tijdens warme zomerdagen en je minder vaak extra water hoeft te geven.
2. Maak je eigen potgrond
Als je vorig jaar alle bladeren die in je tuin zijn gevallen (natuurlijk een paar hoekjes met blad laten liggen als schuilplek voor de lieveheersbeestje en andere insecten) in zakken of bakken hebt gedaan dan heb je nu mooie bladgrond*. Dit kun je mengen met aarde en wat compost, dan heb je zelfgemaakte potgrond! Ideaal om de bloempotten in je tuin of op je balkon mee te vullen.
*Mocht je dit niet gedaan hebben dan is dit meteen een goede tip voor het najaar!
3. Maak zelf plantenvoeding met… bananenschillen
- Door het warme weer en het lengen van de dagen gaan planten weer groeien. Geef ze daarom ze af en toe wat extra voedingsstoffen. Het is totaal onnodig om hier kunstmeststoffen voor te kopen. Veel beter en ook leuker is om het zelf even te maken:
- Als je een banaan eet gooi je de schil niet weg, maar doe je die in een pot met water. Bananenschil zit vol met mineralen zoals kalium en fosfor.
- Laat de pot met de bananenschil 48 uur staan en gebruik het aftreksel verdund (1:5) als plantenmest voor je kamerplanten. Nog beter is het om meerdere bananenschillen op te sparen en daarmee de pot te vullen.
- Als je er helemaal een plantenfeestje van wil maken dan kun je een gezonde smoothie maken voor je planten. Hiervoor heb je wat bananenschillen, koffiedrab en eierschillen nodig. Doe dit in een blender met wat water en pureer dit tot een mooie zwarte smoothie. De smoothie bevat alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Eén keer per week verdund aan je planten geven.
- Vind je het bovenstaande allemaal veel werk dan kun je ook gewoon een fijngesneden bananenschil ingraven rondom je tuinplanten. Met name rozen zijn hier erg blij mee.
4. Weer onkruid met karton
5. Prikkel je planten met brandnetelgier
Tot slot nog een prikkelend – en stinkend – tuinrecept, waar je planten ook erg blij van worden: brandnetelgier.
Door brandnetels te laten fermenteren in een emmer water met wat suiker krijg je een stinkende bruin-groene vloeistof waarmee je planten een boost kunt geven. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor schimmels, ziektes en ongedierte.
Op internet zijn vele bandnetelgier-recepten met uitleg te vinden. Bijvoorbeeld: Maak zelf brantnetelgier | Landleven.