Ga je nog dit jaar je goede voornemens omzetten in daden en zonnepanelen kopen? Goed idee: het milieu en je portemonnee zullen er wel bij varen. Want zonnepanelen leveren niet alleen energie op. Je investering rendeert al gauw meer dan 3 procent. Tel uit je winst. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf?
Wil je investeren in duurzame energieproductie, dan lijkt ‘terugverdientijd’ een sleutelwoord. Toch is het goed om de focus bij je keuzebepaling niet alleen te richten op prijsvergelijking. Maar het aloude gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ gaat ook vaak op bij zonnepanelen. Staar je dus niet blind op alleen de aanschafprijs. Neem de tijd om een complete vergelijking te maken. Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de energieprestaties, verwachte levensduur en garantievoorwaarden. Dan kom je er misschien achter dat je beter toch iets meer kunt investeren. Zo haal je vaak zoeen hoger rendement, zowel financieel als ook voor het milieu. Veel kwalitatief mindere zonnepanelen worden nu nog voor het einde van hun levensduur vervangen door panelen met een hoger rendement. De panelen die worden afgedankt worden nu nog niet optimaal gerecycled. Met alle gevolgen voor het milieu.
Tips om mee te nemen op je vergelijkings-speurtocht:
Chinees of Europees?
Panelen die in China worden gefabriceerd zijn vaak goedkoper. Helaas is de productie daar minder aan regels onderhevig vergeleken bij productie in Europa. Zo bevatten veel goedkope panelen PFAS, een groep milieubelastende chemische stoffen. PFAS gaat op korte termijn in Europa verboden worden. Ook is lang niet altijd helder of je je garantie in de praktijk kunt claimen, als de fabrikant niet in Europa is gevestigd. Laat je hierover goed informeren.
Glas-glas of glas-folie panelen?
Wil je ook niet alleen voor je portemonnee maar ook voor het milieu een goede afweging maken? Kies dan voor degelijke panelen die lang meegaan.
Grofweg heb je momenteel de keuze uit twee soorten zonnepanelen:
- Bij glas-glas zonnepanelen zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee lagen glas.
- Bij glas-folie zonnepanelen is de voorkant van glas en de achterkant van kunststof.
Glas-glas panelen zijn duurder, maar de energieprestatie van glas-folie zonnepanelen is minder en de levensduur is korter dan glas-glas panelen.
Wat is je energieverbruik?
Je besparing is het hoogst als de energieopbrengst van je zonnepanelen systeem zo veel mogelijk gelijk is aan je energieverbruik. Dus kijk op je energienota en noteer je jaarverbruik. Stem daar het aantal aan te schaffen panelen op af. Wil je ook elektrische gaan rijden? Houd hier dan rekening mee.
Hoe zijn de garantievoorwaarden?
De garantievoorwaarden voor zonnepanelen lopen enorm uiteen bij de diverse aanbieders.
- Vergelijk de vermogensgarantie: hoeveel mag een paneel achteruitgaan in opbrengst volgens de garantievoorwaarden?
- Vergelijk ook de productgarantie: hoe lang worden de panelen gegarandeerd? Lees vooral ook de inhoud van de productgarantie.
De toekomst van de thuisaccu
De zonnestroom die je zelf niet gebruikt, gaat via de meterkast naar het centrale elektriciteitsnet. De energieleverancier betaalt voor de stroom die je levert aan het net hetzelfde als jij betaalt voor de stroom die je afneemt. Lever je meer stroom aan het net dan je afneemt dan krijg je een terugleververgoeding. Die ligt tussen de 3 en 12 cent. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. Op Prijs en opbrengst zonnepanelen vind je een voorbeeld.
De regering wil de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk afbouwen. Dat maakt een thuisaccu in de nabije toekomst ook aantrekkelijker, zeker als de prijs daarvan aantrekkelijker wordt.
Foto: 192215661 © Chernetskaya | Dreamstime.com