In het huidige nummer van Genoeg:
- Een interview met acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen
- Zorgvernieuwer Teun Toebes woont in een verpleeghuis in Utrecht voor mensen met dementie
- Geldzaken: rondkomen met minder geld
- Kopen of laten lopen: verpakkingsvrij schoonmaken
- Genoeg voor iedereen: de straat als thuis
- Praktisch genoeg: hoe kun je afkicken van je smartphone?
- En natuurlijk nog veel meer…
Afscheid en nieuw begin
Begin dit jaar namen we als redactie en freelancers afscheid van Heleen van der Sanden, onze onvolprezen uitgever, hoofdredacteur en vormgever. Dat feestje ging gepaard met veel (te veel) zelfgebakken taart, een lied, cadeaus en een slinger vol bedankkaartjes. Want wat hebben we genoten van Heleens enthousiasme, kennis van Genoeg-thema’s, creativiteit en flexibiliteit. Haar drie petten waren meer dan een normaal mens kan dragen, dus vanaf nu zijn ze over drie personen verdeeld: een uitgever (Pepijn Dobbelaer), een vormgever (Nancy Panjoel) en een hoofdredacteur (ik). Heleen blijft voor ons een belangrijke adviseur. Gelukkig is ze voorlopig ook nog bij de redactievergaderingen, want bij een Genoeg-leven zonder Heleen kunnen we ons nog weinig voorstellen.
Collega Martin van der Gaag kunnen we al een aantal maanden niet meer bereiken via de redactie-app. Voor dit nummer vroegen we hem te beschrijven waarom hij zijn smartphone aan de wilgen hing. Ook acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen werd gek van de verslavende werking van dat ding. ‘Ik wil onaangename gevoelens niet langer wegdrukken met mijn telefoon’, vertelt hij daarover aan redacteur Eva Prins in ‘Het genoeg van’.
Eva ging ook op bezoek bij de 23-jarige Teun Toebes, die op de gesloten afdeling van een verpleeghuis woont. Dat zijn woonplek zoveel publiciteit krijgt, zegt volgens hem veel over hoe wij in Nederland níet met elkaar samenleven. Net als hij dragen de mensen in het fotoverhaal door dit nummer heen een steentje bij aan meer wij-gevoel in hun directe omgeving: ze helpen bijvoorbeeld een oudere met haar administratie of kinderen met hun huiswerk. Fotograaf Roos van der Sanden brengt ze in beeld. En freelancer Chantal van der Leest was aanwezig bij een dag bollen planten in de Rotterdamse wijk Carnisse. Dat schept niet alleen een band tussen de buurtbewoners, maar zorgt in het voorjaar ook nog eens voor een kleurrijke omgeving. Wat wil je nog meer?
Frieda Pruim, hoofdredacteur
