NIEUWS – Economie | Consuminderen
Broodfonds zorgt voor kleine zelfstandige
Een goedkope alternatieve arbeidsongeschiktheids-voorziening voor zelfstandigen: dat is het Broodfonds. Deelnemers sparen geld op een eigen rekening. Is een van hen langer dan twee weken ziek, dan wordt het inkomen met dit spaargeld aangevuld.
Sinds 2006 bewijst de tot nu toe enige Broodfondsgroep (43 leden) dat zo’n op vertrouwen en solidariteit gebaseerde formule werkt. ‘Tijd om méér mensen te interesseren voor dit initiatief’, zegt Biba Schoenmaker, een van de bedenkers. Daarvoor is onlangs een site gelanceerd.
De laatste tijd haalt het Broodfonds vaak de media als mogelijk alternatief voor de gewone arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Op de nieuwe site vertelt Maarten, een van de deelnemers die geld kreeg uit het bestaande Broodfonds: ‘Ik was onder de indruk van de lange rij namen die ineens verscheen op mijn bankafschrift. Door al deze mensen kwam ik een moeilijke tijd door, dat deed me heel goed.’
Goedkoop
Het Broodfonds is een relatief goedkope voorziening. Een maandelijkse inleg van 67,50 euro levert bij ziekte bijvoorbeeld een uitbetaling op van 1500 euro per maand. Dat is goed nieuws voor de ongeveer zevenhonderdduizend zzp’ers, waarvan een groot deel een gangbare arbeidsongeschiktheidsverzekering eenvoudigweg niet kan betalen. De premie daarvan loopt al snel op tot honderden euro per maand.
De inleg voor het Broodfonds blijft daarbij eigen spaargeld. Wordt er niemand ziek en er is een bepaalde buffer gespaard, dan hoeft er geen geld meer ingelegd te worden. Bij een gewone verzekering gaat de premiebetaling altijd door en dat geld gaat naar de verzekeraar.
Schandpaal
Meldt iemand in een Broodfondsgroep zich ziek, dan komt er geen keuringsarts langs. Te duur, maar ook niet nodig, want wie de boel belazert, belazert mensen die hij of zij kent. En dat doet een mens niet snel. Gebeurt het toch, dan kan de Broodfondsgroep het lidmaatschap opzeggen en het geld terugvorderen of verrekenen met de opgebouwde buffer. Het is het principe van de schandpaal: voor alle leden wordt duidelijk wie het onderlinge vertrouwen misbruikt heeft.
Fiscaal valt het fonds onder het schenkingsrecht. Er hoeft alleen belasting (30 procent) betaald te worden als een lid per jaar meer dan 2000 euro overmaakt aan een ander lid. Bij de Kamer van Koophandel (KvK) staat het Broodfonds ingeschreven als een informele vereniging zonder statuten. De regels zijn daardoor simpel en beperkt. Leden betalen om de administratiekosten af te dekken eenmalig 350 euro en daarna maandelijks 10 euro.
Onbekend
‘Ik vind dat we een aantrekkelijk alternatief zijn voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering’, zegt een van de initiatiefnemers van het Broodfonds Biba Schoenmaker. ‘De meeste verzekeringen zijn voor zzp’ers eenvoudigweg te duur.’ Bij gevestigde instituties is de voorziening echter nog niet echt bekend. Op de website Verzekeren voor Zelfstandigen, een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de KvK, het Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen, zoekt de zelfstandig ondernemer nog tevergeefs naar het Broodfonds.
De Sociaal-Economische Raad (SER) publiceerde in oktober 2010 het rapport Zzp’ers in beeld (pdf). In dit advies aan de regering van 120 pagina’s staat veel informatie over de honderdduizenden zzp’ers zonder werkloosheids- en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering en zonder pensioen. Alle mogelijkheden om daar iets aan te doen, passeren in het SER-rapport de revue. Behalve het Broodfonds. Schoenmaker: ‘Dat vind ik niet zo gek, want wij zijn pas in het voorjaar 2011 in de publiciteit getreden met het Broodfonds. We wilden eerst kijken of het idee levensvatbaar is.’
Massaproduct
Dat is volgens haar het geval. Schoenmaker schat dat er de komende vijf jaar zo’n tien Broodfondsen bij kunnen komen van minimaal 20 en maximaal 50 leden, anders wordt het te anoniem: ‘Al zal het Broodfonds nooit een massaproduct worden omdat we van deelnemers méér vragen dan alleen maandelijks geld overmaken. Enkele leden moeten de administratie regelen. En er is een jaarlijkse vergadering. Nogal wat mensen zullen zeggen: mij te ingewikkeld. Maar het idee werkt uitstekend in de praktijk. Dat is nu bewezen.’
Op de site staat beschreven hoe een Broodfonds kan worden opgezet.