Ontspullen – elke dag braderie

Jouw marktkraamEén van de populaire goede voornemens voor 2016 is opruimen. Weg met de kleren die je nooit meer draagt en weg met het serviesgoed dat al jaren ongebruikt achterin de kast staat. Maar waar blijf je met je spullen? Janneke (22) en Corine (23) bedachten Jouw Marktkraam.

Onze oma’s en opa’s groeiden op in tijden van armoede en schaarste. Dat zorgde ervoor dat ze hun hele leven lang van alles spaarden voor ‘je weet maar nooit wanneer het nog van pas komt’. Ze hadden jampotten vol knopen en schroeven, een verzameling lege boterkuipjes en yoghurtbakjes, en een schuur vol sloophout. Nu overvloed een groter probleem is dan schaarste, is ontspullen de trend. De boeken van Marie Kondo, dé opruimgoeroe van dit moment, zijn niet aan te slepen. Haar filosofie: ‘nette huizen maken gelukkig.’

Maar opruimen is niet makkelijk. In ons allemaal zit nog iets van het ‘je weet maar nooit wanneer het nog van pas komt’ van onze opa’s en oma’s. Het is zonde iets weg te gooien wat niet stuk is. Via Marktplaats, de kringloopwinkel of de rommelmarkt kun je ervoor zorgen dat je spullen een tweede leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Een relatief nieuw concept is Jouw Marktkraam, een fysieke winkel die alles wat je kwijt wilt voor jou verkoopt. De jonge onderneemsters Corine Hofstra en Janneke Huizinga begonnen in mei 2015 de eerste winkel in Enschede, inmiddels zijn er 27 winkels door het hele land. De winkel van Corine en Janneke werd uitgeroepen tot gezelligste winkel van Enschede van 2015. VT Wonen zette die in Rotterdam op een lijst van leuke adresjes om te winkelen.

Jouw Marktkraam is een soort van koninginnemarkt of braderie, maar dan het hele jaar door en binnen. ‘De winkel is schoon, netjes en ruikt niet naar een muffe kringloop – al zeg ik het zelf, haha’, aldus Corine. In de winkel staan kraampjes die je voor een bepaalde tijd kunt huren en die je zelf mag inrichten. De huurprijs voor een kraam verschilt per plaats. In Oss betaal je bijvoorbeeld 15 euro per week voor een kraam, in Arnhem of Hoofddorp 30 euro. Voordeel is dat je er niet zelf achter hoeft te staan, maar dat Corine of een van haar collega’s de spullen voor je verkopen. Je bepaalt zelf de prijzen en de hele opbrengst is voor jezelf. De meeste mensen huren een kraam om tweedehands spullen te verkopen, bijvoorbeeld na een grote opruiming. Maar creatievelingen en doe-het-zelvers zijn ook van harte welkom. Je kunt alle mogelijke DIY’s verkopen, van pottenbaksels en breisels tot aan sieraden en beeldende kunst.

Genoeg-lezers deelden hun ervaringen met Jouw Marktkraam op onze Facebookpagina. De een vindt het ‘oude wijn in nieuwe zakken’, de ander vindt het een ‘prachtig concept’. Een paar lezers waren meer geld kwijt aan de huur dan ze verdienden met de verkoop van hun spullen. Anderen zijn wel tevreden. Lees de ervaringen en tips op onze Facebookpagina (ze zijn te vinden in onze tijdlijn op 11 januari 2016).

Meer inspiratie over ontspullen? Lees Genoeg 104 – Schoon schip in huis en leven